Deze nieuwe Sony ‘Walkman’ wil jij hebben

Sony Walkman
De ouderwetse Walkman is weer helemaal terug – of eigenlijk niet, want nu is het een gewone mp3-speler met dezelfde naam. Of nou ja, een gewone…

Vorig jaar haalde Sony het Walkman-merk al uit de mottenballen toen het de ZX2 toonde, een mp3-speler bedoeld voor audiofielen met bijpassend prijskaartje. Dit jaar is de Walkman op CES weer een product geworden dat ook voor de gewone sterveling betaalbaar is. De A26 komt in zes blitse kleuren en is voorzien van fysieke knoppen in plaats van een touchscreen. Sony heeft volledig ingezet op een apparaat waarop je makkelijk muziek kunt luisteren: wel handige features als Bluetooth (voor je draadloze buds) en NFC (voor koppeling met je installatie thuis) én ondersteuning voor alle belangrijke audioformaten ( naast mp3 ook Flac en Wav bijv.), maar geen gedoe met Android-apps of andere extra mogelijkheden. Waarschijnlijk een verstandige beslissing.

Je wil natuurlijk ook weten hoeveel muziek er dan op past. Met 32 GB kun je wel een tijdje vooruit en als dat niet genoeg is maak je er gewoon tot 128 GB van met een microSD-kaart. Je batterij is goed voor 30 uur hoge kwaliteit afspelen en afspelen van 50 uur standaard-mp3s.

Wat hij gaat kosten is nog onbekend, maar je kunt rekenen op een prijskaartje van een euro of 300.

14 reacties

 1. En ik maar denken dat offline muziek luisteren een stille dood aan het sterven was.

  Leuk voor de mensen die nog daadwerkelijk een mp3 (of flac) verzameling hebben, maar erg duur en beperkt in mogelijkheden. Als je het vergelijkt met de smartphones van tegenwoordig zijn alleen de fysieke knoppen een extraatje, terwijl je spotify niet kunt gebruiken.

  • @madmarky:
   Hier iemand met een super ouderwetse offline muziek verzameling….. Tegen de 200gb, netjes georganiseerd in een offline muziekspeler op mijn computer.

   Mijn collectie mis ik wel eens onderweg en Spotify-achtige diensten zijn het toch niet helemaal voor mij. En je moet tevens een fatsoenlijk internetabonnement hebben op je telefoon: heb/wil ik niet.

   Zo’n dingetje lijkt me dan ook wel wat. Hoewel 128gb dan wel aan de krappe kant is….. 😉

    • @av_diver:
     Oke, wist ik niet, maar dan nog: ik krijg met geen mogelijkheid 200gb op mijn telefoon. Daarnaast is de accuduur van mijn telefoon max twee dagen ofzo.

     Het liefst heb ik een los apparaat met lekker veel geheugen die niks anders doet dan muziek afspelen. Die gewoon dagen/weken in mijn auto kan liggen of in mijn jaszak zit. Waarmee je met een simpel kabeltje muziek er op kunt zetten. Automatische/draadloze synchronisatie is niet eens nodig.

     Eigenlijk dit dus. Maar dan met nog meer geheugen en nog minder functionaliteiten. Ben ik best bereid voor te betalen. Maar zal wel geen markt voor zijn… Of heeft iemand dé gouden tip? 😉

     • @Rob: Ik heb wel meerdere tips.

      Bestaat de verzameling uit voornamelijk lossless bestanden zoals WAV, FLAC, ALAC? converteer deze dan in hoge (of variabele) bit-rate AAC of MP3 bestanden met een goede (offline) converter zoals LAME. Tot nog toe is er geen mens die bij blind beluisteren het verschil tussen ‘lossless’ en goede ‘lossy’ formaten kan horen. Het scheelt een hele hoop in opslagruimte. Zeker zo’n 70% en waarschijnlijk meer.

      Zijn het allemaal ‘lossy’ bestanden? Dan zijn dat enorm veel muziekbestanden! In dat geval is er een aantal DAPs (Digital Audio Players) met twee micro-SD poorten zoals de Fiio X5 II.

      Sandisk heeft ook een 200GB micro-SD kaart (€100), dus in principe is één poort genoeg. Zelf heb ik de Fiio X1 met een 128GB micro-SD kaart. Bij elkaar €170. Met een gedeelte van mijn muziek als ‘lossy’ bestanden, heb ik er zo’n 6000 nummers op zitten. Als het vol dreigt te raken, converteer ik weer een gedeelte naar AAC (of MP3). Zo kan ik er nog wel duizenden nummers toevoegen.

     • @Tesla-fan:
      Bedankt voor je tips! Ik kan inderdaad eens kijken naar de formats, alhoewel ik denk dat het meeste al in MP3 is…. 😉

      Betreft die geheugenkaart: ik denk dat je deze bedoelt?
      http://tweakers.net/pricewatch/450624/sandisk-ultra-microsdxc-uhs-i-card-200gb.html

      Zou wel een mooie oplossing zijn. En betreft de MP3-speler zelf, ik denk niet dat elke MP3-speler zo’n geheugenkaartje slikt of wel? Je noemt zelf die Fiio, zijn er nog alternatieven? Mag echt zo basic als het maar kan zijn. Het zou mooi zijn als ik hem zou kunnen beheren via iTunes, maar dat is geen must.

     • @Rob: Ja, dat is de geheugenkaart die ik bedoel. Die werkt trouwens goed met de Fiio X1.

      Alle muziekspelers van Fiio werken volgens een simpel ‘drag and drop’ systeem. Zelf heb ik mijn muziekverzameling goed gerangschikt op deze manier:
      Artiest>Albums>Nummers
      Er zijn veel alternatieve spelers die ook alleen maar muziek afspelen, maar de belangrijkste verschillen zijn er in gebruiksgemak. Ik heb ook een Colorfly C3 gehad. Die had een minstens zo goed geluid als de X1 en was nog een stuk simpeler, maar de bediening was niet zo leuk, zeker niet met veel muziekbestanden. Andere merken die ook spelers maken die uitsluitend muziek afspelen zijn:
      – Ibasso
      – Astell & Kern (duur!)
      – Sony (ja, ook Sony heeft alternatieven)
      – HiFiMan (alleen oudere en duurdere modellen hebben uitbreidbaar geheugen)
      – SanDisk (Sansa Clip+ is populair, maar heeft erg beperkte batterijduur en beperkt vermogen)
      – Hisoundaudio

      Er zijn nog wel meer merken simpele muziekspelers waar ik nu even niet op kom, maar tot nog toe zijn de meesten het erover eens dat onder de goedkopere spelers de Fiio X1 een van de meest gebruiksvriendelijke is. De X3 II en X5 II zouden nóg beter zijn, maar daar hangen weer andere prijskaartjes aan.

      Er komen ook nieuwe spelers in de markt, maar daarbij is het natuurlijk afwachten wat ze leveren.

     • @Tesla-fan:
      Wederom, dank!
      Zo’n Fiio lijkt mij wel een goede deal. Maar ik zie op de website van FiiO dat de X1 ‘slechts’ tot maximaal 128gb geheugenkaart gaat…. Hoe kan dat? Zie link:
      http://fiio.net/en/products/18
      Het zou een beetje lullig zijn als ik een 200gb kaartje koop en dat ie dan niet werkt 😉

      Daarnaast zie ik ook een FiiO M3, die kost de helft van een X1. Is er een reden om absoluut niet voor de M3 te gaan?
      http://tweakers.net/pricewatch/471308/fiio-m3-8gb-aluminium/specificaties/

     • @Rob: Ten tijde van het uitkomen van de Fiio X1 bestonden er nog geen 200GB geheugenkaarten. De pagina is sindsdien niet meer aangepast. Mijn informatie baseer ik op de ervaring van een andere X1 gebruiker die wél die kaart heeft.

      De grootste redenen om voorlopig niet voor de M3 te gaan zijn dat de gebruikersinterface voorlopig nog aardig wat problemen vertoont. Ik weet wel dat Fiio altijd hard werkt aan firmware updates en ze maken ook echt wel verschil (op dit moment heb ik firmware 1.6 voor de X1). Ook heb ik gelezen dat de M3 niet een erg ergonomisch apparaatje is. Reviews zijn er echter nog niet veel.

  • @madmarky: voor de audio liefhebber is 32GB weinig.
   En 128GB voegt niet eens zo heel veel toe.

   Belangrijkste van deze mp3 speler is de DAC.
   Ik ben bang dat het een wolfson wordt uit het middensegment. Dan blijf ik liever bij de blackbird-dac icm Neutron op mijn telefoon.

 2. Hmm interessant. Hoewel ik de prijs wel erg hoog vind, 300 euro vind ik toch zeker de max. Als mijn iPod het ooit begeeft zou ik graag een vervanger zien.

  Maar voor nu doet mijn iPod Classic het nog prima. Ik heb overigens nooit gesnapt waarom ze met de Classic stopte.
  Ook hoop ik dat hij een soort zelfde software krijgt als de Classic, waarbij hij alles zelf sorteert en je ook playlisten kan maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *