Deze Nokia smartphone kost 53 euro

De Nokia C1 komt naar Kenia
De Nokia C1 is spotgoedkoop, maar dat is zeer begrijpelijk.

Nokia komt met een wel heel bijzondere smartphone, de Nokia C1. Zoals je al uit de titel kon opmaken, heb je het ding al voor een paar tientjes. Uiteraard zou het toestel hier vrij weinig bekijks krijgen, maar voor de Keniaanse markt is het toestel perfect.

We vergeten het ontzettend gemakkelijk; hier in het westen is het ontzettend gebruikelijk om honderden (of zelfs meer dan duizend) euro’s aan een smartphone uit te geven. Dat is voor mensen in ontwikkelingslanden natuurlijk onmogelijk. Daarom dat Nokia-moederbedrijf HMD Global de C1 gemikt heeft op de Keniaanse markt, een land waar men gemiddeld zo’n $135 per maand verdiend. Dat wil zeggen dat de C1 met afgerond $60 iets minder dan de helft van een maansalaris kost. Het equivalent van de smartphone zou in Nederland naar verhouding richting de €1900 kosten.

Het ultra-budgettoestel bevat een 5,45-inch scherm met een resolutie van 960×480 pixels. De processor haalt een kloksnelheid van 1,3GHz (vergelijkbaar met bijvoorbeeld een iPhone 5 uit 2012), een batterij van 2500mAh, 1GB RAM en uitbreidbaar geheugen van 16GB. De Nokia C1 is verder uitgerust met een 5MP camera aan allebei de kanten en je kunt ermee 3G netwerk ontvangen. Het toestel is aangedreven door Android Go, de lichte Android-variant op basis van Android 9 Pie.

Naast de Keniaanse release van het toestel zou de Nokia C1 ook in andere Afrikaanse landen en in Azië moeten uitkomen. Daar zijn vooralsnog geen details over bekend. Een Europese release lijkt onwaarschijnlijk

3 reacties

  1. Een lage klokfrequentie, een lage schermresolutie en tóch nog een accu van 2500mAh… deze telefoon zou zo maar drie tot vier dagen op één acculading moeten kunnen werken. Ik ken mensen die er hun dure Samsung voor zouden willen inruilen.

  2. Punt is ook dat in die landen de concurrentie van andere, goedkope Chinese merken zoals Tecno nogal moordend is. Er worden heus nog wel duurdere smartphones verkocht daar; en de manier om je te onderscheiden is door een echte Samsung oid te kopen, maar het gros zal voor een goedkope Chinees gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *