Deze smartphone-accu maakt opladen vrijwel overbodig

Krachtige smartphone accu
Omdat één minuut opladen per week meer dan voldoende moet zijn.

De accu’s van onze smartphones zijn zelfs in 2016 nog niet om over naar huis te schrijven. Het lijkt er af en toe zelfs op dat de accucapaciteit van de apparaten alleen maar slechter wordt. Ook de betrouwbaarheid en levensduur van de batterijen komt de laatste tijd vaak in het nieuws.

Wetenschappers aan de universiteit van Florida lopen echter al mijlenver vooruit met hun hightech-accu’s. Tijdens een onderzoek is het hen gelukt om een supercondensator te ontwikkelen die veel meer energie kan opslaan en tot wel 30.000 keer opnieuw worden opgeladen, zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur van één volle accucyclus. Ter vergelijking: de standaard lithium-ion-accu vermindert in kwaliteit na ongeveer 1500 keer opgeladen te zijn.

Een supercondensator moet normaal gesproken veel groter zijn dan een lithium-ion-accu om hetzelfde energiepercentage te kunnen bewaren. Tijdens dit onderzoek is het de wetenschappers echter gelukt om deze te verkleinen.

De nieuwe supercondensatoren bestaan uit miljoen draadjes die slechts een nanometer dik zijn en bedekt met minieme tweedimensionale materialen. Het is voor het eerst dat er met succes geëxperimenteerd is met tweedimensionale materialen in een accu van deze grootte.

Doordat de apparatuur zeer geleidend werkt, verplaatsen de aanwezige elektronen zich razendsnel. Dit zorgt ervoor dat de supercondensator zo razendsnel oplaadt en het dagenlang uithoudt op één volle accucyclus.

Hoewel de techniek er nu eindelijk lijkt te zijn, moeten we volgens de ontdekkers geduld hebben. Het is tot nu toe slechts een bevestiging dat de technologie kán werken. Tegen de tijd dat het product met succes geïntegreerd is in een smartphone, zijn er waarschijnlijk al heel wat smartphone-accu’s leeggelopen.

3 reacties

  1. Ik vraag mij toch erg af wat er bedoeld wordt met “twee dimensionale materialen”. Volgens mij hebben alle materialen (hoe dun ook) een 3-dimensionale structuur (we leven immers niet in Flat Land).

    Verder mooie ontwikkeling, die hopelijk binnen 5-10 jaar productierijp is (eigenlijk hopen we eerder, maar ik denk dat dit realistisch is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *