Deze smartphone-microscoop kost minder dan 1 dollar

Smartphone-microscoop
Doktertje spelen krijgt ineens een heel andere lading als er ook professionele microscopen bij komen kijken, die je voor minder dan één dollar kunt maken.

De camera’s van smartphones worden steeds beter, maar worden wazig als ze dingen van heel dichtbij willen bekijken. Probeer maar eens een bloedcel vast te leggen met je gloednieuwe telefoon, dat gaat niet lukken. Daarom is er nu een hulpmiddel gemaakt, waarbij je slechts een 3D-printer, een glazen bolletje en gratis te downloaden bestanden nodig hebt om je eigen microscoop te maken.

Drie versies
Met de printer maak je een soort clip, die de glazen bol vasthoudt en om je telefoon (of tablet) geklemd zit. Het idee is bedacht door de Pacific Northwest National Library, die verschillende edities van de microscoop ontworpen hebben. Zo is er een 100X-versie (aan te raden voor beginners), maar ook doe-het-zelf microcoop met een 350 en zelfs 1000X zoom. Bij laatstgenoemde kun je individuele cellen bekijken, terwijl je parasieten kunt ontdekken in bloed met de 350X-editie.

Een wetenschapper worden was nog nooit zo gemakkelijk. Hier kun je de bestanden downloaden om je eigen microscoop voor je telefoon of tablet uit een 3D-printer te laten rollen. Bekijk hieronder een video over dit kleine stukje techniek. Wij zijn vooral benieuwd hoe deze budget-microscoop het doet tegenover deze opvouwbare versie van 35 cent.

[gv data=”QIh9dnwnt7Y”][/gv]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *