Deze speaker is een kunstwerk met subliem geluid

jonas-majors-stalen-speaker
Uniek verzamelitem rekent af met kunststof, fineer en hout.

Als je op zoek gaat naar goede speakers let je natuurlijk op het geluid. Hoe zijn de hoge en lage tonen? Is het geluid ‘vol’ en authentiek? Interfereert of resoneert het geluid niet? Wanneer die vragen tot tevredenheid zijn afgehandeld is er verder niet te veel keus, al kun je het geluid nog optimaliseren door de juiste kabel te kiezen. Qua design kunnen we meestal kiezen uit zwart of wit kunststof. Als we echt wild doen kan een andere kleur of hout(look) gekozen worden en dan hebben we in veel gevallen de variatie wel gehad.

De Zweedse smid Jonas Majors denkt daar heel anders over. Hij ontwierp een design-speaker die gemaakt van verouderd staal. Het kunstwerk dat geluid voortbrengt weegt liefst 20 kilo. De levertijd is 8 weken, want Jonas maakt ieder exemplaar met de hand in zijn werkplaats op het eiland Mörkö. Ondanks de wachttijd kun je beter niet te lang wachten met bestellen, want hij maakt slechts 10 genummerde exemplaren. Door te kiezen voor een robuust ontwerp wil hij de kracht van het geluid dat de speaker voort kan brengen uitdrukken in de robuuste verschijning. Daarbij wil hij dat de speaker ook geschikt is om ereplaatsje te krijgen in designinterieurs.

Majors selecteert het staal en reinigt het. Vervolgens gaat hij aan de slag. Het proces bestaat uit smeden, precisie-snijden, lassen, polijsten en zwart maken. Het resultaat is dit kunstwerk. Natuurlijk gaat het bij het geluid niet primair om de ogen, dus de oren moeten verwend worden. Dat lukt, want de metalen behuizing biedt plaats aan 3″ full-range drivers in combinatie met een 6.5″ woofer en ingebouwde 100W aplifier (klasse D). Je verwent dus met deze aankoop niet alleen jezelf, maar zonder veel moeite ook de buren.

Ondanks het authentieke en robuuste voorkomen is de speaker geschikt voor allerlei geluidsbronnen. Dankzij een Usb-aansluiting, lange en korte audiokabels en Bluetooth-verbinding kun je streamen, communiceren met spraakassistenten en jouw klassieke platenspeler allemaal gebruiken.

De prijs van dit alles? EUR 2.500,-. Wellicht wat voor in jouw (wo)mancave, als jouw ultieme bijzettafel het tenminste houdt. Je kunt natuurlijk ook genieten van een muziekje tijdens een lekker drankje.

Fotocredit: Transparentspeaker.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *