Deze tabel voorspelt wanneer je gaat trouwen

Trouwen data
Ja, misschien is dat een vraag die het gemiddelde meisje van dertien nét iets meer bezighoudt dan de gemiddelde Apparata-lezer. Maar toch: met vijf jaar aan data uit de Amerikaanse American Community Survey is het zeker een kijkje waard.

Dat betekent natuurlijk ook dat de ‘voorspelling’ alleen voor Amerikanen geldt, maar laat dat de pret niet drukken.

De tabel is gemaakt door Nathan Yau voor Flowing Data. Hij maakte een interactieve tabel die je de mogelijkheid geeft verschillen te zien tussen etnische afkomst, opleiding en deelname aan de arbeidsmarkt.

Het is opvallend hoe groot de verschillen tussen deze groepen vaak zijn. Zo trouwen mensen die hun middelbare school-diploma niet hebben behaald vaak al rond hun twintigste, terwijl dat bij mensen met een universitaire opleiding meestal pas rond hun 28e gebeurt.

De mediaan-leeftijd (=alle getrouwde personen rangschikken op leeftijd van trouwen, en dan in die rij de middelste leeftijd nemen) ligt bij vrouwen op 29, bij mannen op 31. Dat verandert flink als je besluit om bijvoorbeeld werkloos te worden. Ook opvallend: bij het Aziatische deel van de bevolking heeft de grafiek een heel andere vorm, oftewel: is de distributie heel anders. Daar zie je een heel duidelijke piek, bij vrouwen rond de 26, bij mannen rond de 28.

Hier neem je een kijkje.

Eén reactie

  1. “Voorspelt”?

    Is gewoon statistiek, en gaat dus over het verleden. Die grotendeels hetzelfde blijft in de toekomst, dat wel.

    Je beschrijving van ‘mediaan’ vind ik trouwens wat misleidend, de ‘middelste leeftijd’. De mediaan is de waarde waarbij 50% van de datapunten (in dit geval: mensen) lager, en 50% van de datapunten hoger zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *