Eikelwormen gaan in de toekomst ons leven redden

Auteur: , Geen reacties
eikelworm

Zelfs de kleinste diertjes op aarde kunnen nuttig zijn voor ons voortbestaan.

Wanneer er een of meerdere lichaamsdelen lichaamsdelen bij je verwijderd of afgescheurd zijn, is er op dit moment geen manier om dit op natuurlijke wijze volledig terug te laten groeien. Uit een onderzoek van de Universiteit van Washington blijkt echter dat eikelwormen ons in de toekomst hiermee kunnen gaan helpen.

We hebben het zelf ook even moeten opzoeken, maar eikelwormen zijn zeewormen van enkele centimeters groot die te vinden zijn in het zand dichtbij koraalrivieren. Het lichaam van de beestjes is in het bezit van veel genen waar ook wij als mens over beschikken.

De eikelworm heeft de genetische mogelijkheid om belangrijke lichaamsdelen te laten teruggroeien wanneer het deze kwijt is geraakt. Denk hierbij aan het zenuwstelsel, hoofd en enkele interne organen.

Tijdens het onderzoek hebben de onderzoekers een eikelworm in tweeĆ«n gesneden, waarna beide delen naar verloop van tijd hun eigen organen lieten teruggroeien. Na 15 dagen beschikten beide ‘helften’ weer over een ‘brein’ en ruggengraat. Dit maakt de eikelworm dan ook vrijwel onsterfelijk.

Tijdens dit proces maken de wormen gebruik van dezelfde genen als waar de mens over beschikt. Wanneer we erachter komen hoe dit proces precies werkt bij eikelwormen, is het volgens de onderzoekers mogelijk om door middel van genetische manipulatie dit in de toekomst ook te kunnen doen bij mensen om hun leven te redden.

Nieuwsgierig? Bekijk dan onderstaande video om een beter beeld te krijgen van deze gekke wormpjes.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).