‘Netflix moet meer betalen voor belasting bandbreedte’

Netflix zou meer moeten betalen
De uitspraak komt op veel kritiek te staan.

In de Verenigde Staten is op dit moment rondom netneutraliteit in volle gang. Tegenstanders zijn bang dat met het verdwijnen van netneutraliteit bepaalde delen en/of diensten van het internet moeilijker te bereiken zullen worden. De Belgische internetprovider Proximus ziet echter ook een andere kant in het netneutraliteitverhaal.

CEO Dominique Leroy is namelijk van mening dat diensten die veel bandbreedte gebruiken meer zouden moeten betalen voor de belasting die diensten leggen op de internetinfrastructuur. Dit vertelt Leroy in een interview met Knack. Met name diensten zoals YouTube en Netflix zouden door deze zelf bedachte maatregel de klos zijn bij Proximus.

De afschaffing van netneutraliteit zou volgens de CEO kleine spelers op de markt beschermen tegen de grote jongens. Op piekmomenten is Netflix nu verantwoordelijk voor 10 tot 15 procent van al het verkeer door HD- en 4K-televisie, waarvoor ze niets betalen. Leroy zegt dat deze gratis distributie de streamingdienst ook groot heeft weten te maken.

Ter vergelijking gaf ze aan dat grootverbruikers van bandbreedte net zoals vrachtwagens op de snelweg een kilometerheffing zouden moeten betalen. Gelukkig voor Netflix kan Leroy niet op steun rekenen bij de Belgische Telecomminister, laat staan de Europese Commissie.

3 reacties

  1. Stel, dat een dienst als Netflix moet betalen voor bandbreedte. Dan kan zo’n dienst dus óók keiharde eisen stellen aan de provider. Zoals gegarandeerde snelheden op het netwerk en het kunnen claimen van schade en verlies in het geval van downtime.

    Het loslaten van de netneutraliteit blijft een gevaar voor de vrijheid op internet, dat blijkt maar weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *