‘Digitale bedreigingen, maar niet van terroristen’


Nederland wordt volgens de AIVD steeds vaker doelwit van digitale spionage van bedrijven en buitenlandse mogendheden, maar niet van terroristische dreigingen. Terroristen kunnen dat namelijk helemaal niet.

De AIVD en MIVD hebben een rapport gepresenteerd waarin wordt gesteld dat digitale systemen van bedrijven het afgelopen jaar vaker zijn aangevallen. Doel van de acties is om kennis over de systemen die die bedrijven bouwen te bemachtigen.

Het rapport Cyber Security Beeld Nederland 2015 zegt alleen niet hoe vaak en hoe succesvol die acties zijn geweest. Het gaat vaak om economische spionage op zowel bedrijven als de overheid. Vaak werken de digitale criminelen in opdracht van landen en niet als terrorist.

Die terroristen hebben namelijk helemaal de middelen niet om zo grootschalig aan te vallen. De terroristische aanvallen waren vaak vrij simpele acties.

Volgens de geheime diensten is het relatief niet vaak een DDoS aanval die in Nederland wordt uitgevoerd, hoewel die inmiddels vrij makkelijk zijn in te kopen. Bedrijven die hun software niet vaak genoeg updaten zijn het kwetsbaarst volgens de onderzoekers.

De Nederlandse James Bonds beginnen daarom weer een bewustwordingscampagne om iedereen te wijzen op de digitale criminelen van SPECTRE.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *