Discussie: Discord veroordeelt neonazi’s maar bant ze niet

Discord maakt twijfelachtige beslissingen
Gratis chat-topper Discord maakt vreemde beslissingen waar het eigenlijk al geen keuze had.

Waar ik vroeger met mijn maten op TeamSpeak zat, is iedereen tegenwoordig overgestapt op Discord. Niet heel gek, want de gratis chat-dienst is meer dan geweldig; De verbinding is ijzersterk, iedere mogelijk denkbare functie zit erin en Discord is simpelweg gemakkelijk te gebruiken. Het enige nadeel? De desktop-app wordt overspoeld door nazi’s.

Okay, dat is natuurlijk een beetje overdreven, maar een van de meest controversiële servers van Discord is de alt-rechtse Centipede Central-server. In deze groep met zo’n 4.000 gebruikers worden dagelijks meer dan 20.000 berichten gedeeld, zo ontdekte Polygon. Bijna alle berichten hebben iets gemeen: Ze zijn haat zaaiend en overwegend discriminerend.

Terecht dus, lijkt me, dat moderatoren van Discord de server even goed aanpakken. Een statement van het bedrijf neemt geen halve maatregelen: “We veroordelen white supremacy, neonazisme en andere groepen met ideeën die gebaseerd zijn op deze ideologieën. Ze zijn niet welkom op Discord. Hoewel we berichten op privé-servers uiteraard niet lezen, stelt onze Terms of Service eenduidig dat laster, dreigingen of oproepen tot geweld niet geaccepteerd worden.”

De chat-dienst geeft het bovenstaande statement na de rellen in Charlottesville, waar ook Apple-CEO Tim Cook zich recentelijk in mengde. Overigens is er een tweede parallel te vinden tussen Cook en Discord: Ze spreken klare taal, maar doen feitelijk niks. Hoewel de server gereport is vanwege het delen van persoonlijke (privé-) informatie en laster, blijft het bij het ‘in de gaten houden’ van de nazi’s. Hebben ze het dan niet gewusst?

Discords reactie? “Ons team heeft bevestigd dat het zich bewust is van Centipede Central en zal actie ondernemen als we vinden dat CC de Terms of Service en/of community richtlijnen schenden.” Sexisme, antisemitisme, racisme en neonazisme gaan dus niet in tegen de Terms of Service en/of richtlijnen, begrijp ik?

Nuance en satire
Nu is Centipede Central in het leven geroepen voor het zogenoemde ‘shit posten’, het sarcastisch of satirisch posten van eigenlijk beledigende en/of onacceptabele leuzen en plaatjes. En satire is belangrijk omdat het deel uitmaakt van een vrije samenleving.

De beheerders van de servers stellen zelf in het verlengde daarvan in het zelfde artikel tegenover Polygon: “Er zitten rotte appels in iedere mand. Als we de community vertellen dat ze in de gaten gehouden worden en we zien iemand die normaal altijd grappen aan het maken is plots schrijven: ‘Ik ben een wereldberoemde nazi’, dan weten we dat diegene Discord en media aan het trollen is. Maar als iemand de server binnenkomt en alleen maar over witte superioriteit aan het schrijven is, gooien we diegene eruit want die hoort niet thuis in onze servers.”

Het moeilijke van dergelijke satirische servers – zeker als de server 4000 leden bevat – is de definitie van satire zelf. Enerzijds zullen er grappenmakers met een duister gevoel voor humor tussen zitten; Een vorm die ik zelf ook zeker kan waarderen. Anderzijds zullen er genoeg oprechte haatzaaiers tussen zitten die menen wat ze schrijven.

Onbetwist
Ongeacht hoe je CC typeert, deze screenshots liegen er niet om. Antisemitisme, neonazisme, racisme en doorgaans smakeloze grappen lijken Discord een gemakkelijke keuze te geven. Wanneer iets satire is, is niet van toepassingen wanneer gebruikers stellen dat de linkse protestanten in Charlottesville het verdienden om overreden te worden. Dat gaat namelijk feitelijk in tegen de eigen Terms of Service van Discord.

En voordat eventuele neonazi’s hieronder de absurde server in verdediging nemen, moet ik vermelden dat het delen van dergelijke – uitzonderlijk smakeloze, doch legale – berichten vrij gedeeld mogen worden onder mensen die dit grappig of terecht vinden. Daar gaat de discussie per slot van rekening niet om. Uiteindelijk ben ik simpelweg teleurgesteld in een bedrijf dat naar mijn mening ontzettend veel goed doet, maar toch verzaakt om belachelijke servers die duidelijk tegen de concrete Terms of Service in gaan, toch niet te verwijderen.

Kortom: Ik veroordeel (in dit artikel) niet de neonazi’s en hun absurde denkbeelden, maar juist Discord om het inconsequent en onkundig reageren op het schenden van concrete regels. Toch maar weer TeamSpeak installeren, dan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *