Dit apparaatje zet vervuilde lucht om in brandstof


Jazeker, hernieuwbare energie en schone lucht ineen!
Afbeelding: @UAntwerpen – KU Leuven

Belgische wetenschappers aan de universiteit van Leuven en Antwerpen hebben een wel heel bijzonder apparaatje gemaakt. Door middel van een speciaal membraan wordt vervuilde lucht omgezet naar waterstofgas. Vieze lucht in, brandstof en schone lucht uit.

Sammy Verbruggen, professor aan beide universiteiten, legt in een blogpost het wonderbaarlijke apparaatje uit: “We maken gebruik van een klein apparaatje waarin twee kamers gescheiden worden door een membraan. Aan de ene kant wordt lucht gezuiverd, terwijl aan de andere kant waterstofgas wordt geproduceerd uit een deel van de afbraakproducten. Dat waterstofgas kan worden opgeslagen en later als brandstof worden gebruikt.”

Hij stelt verder dat het geheim van de uitvinding in het membraan zit. Door middel van bepaalde katalysatoren wordt een deel van de vervuilde lucht afgebroken en ontstaat daar waterstof uit. Hetzelfde proces werd al eerder toegepast op gewoon water, waar dan waterstofgas uit gewonnen werd. Nu blijkt dat hetzelfde proces toepasbaar is op vervuilde lucht. Sterker nog, het door dit proces zuiveren van lucht heeft een efficiëntere productie van waterstofgas dan datzelfde proces toegepast op water.

Alsof het aanpakken van twee gigantische milieuproblemen nog niet genoeg is, werkt het apparaatje ook nog eens op zonne-energie! Het opschonen van de lucht met een schoon brandstof als bijproduct werkt dus als het ware nog gratis ook.

Op dit moment is het apparaatje nog maar een paar centimeter groot. Om het concept op industriële grootte toe te passen, moet er nog even verder gepuzzeld worden. Ze zijn in elk geval wonderbaarlijk goed op weg!

Er zijn nog veel meer manieren om lucht op te schonen. Zo maakt dit apparaat gebruik van koude plasma om lucht te zuiveren. Met deze armband draag je zelfs persoonlijk bij aan het opschonen van onze lucht.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *