drone

Dit betekenen de nieuwe Nederlandse drone regels voor jou

drone

Alle eigenaren van een drone opgelet, want er gelden voortaan nieuwe regels voor Nederlandse (en Europese) gebruikers. Check hier wat er verandert.

Vanaf dit jaar veranderen de Europese regels omtrent het gebruik van een drone en dat geldt dus ook voor Nederlandse vliegers. Er gaat een hoop veranderen nu de nieuwe wetgeving in gaat. Dat zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat je een vliegbewijs moet halen of je moet laten registreren. Dit verandert er allemaal.

Nieuwe Nederlandse drone regels

Op 31 december zijn de nieuwe Europese regels rondom het vliegen van een drone ingegaan, wat dus ook voor Nederlandse bestuurders geldt. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat waarschuwt onder andere op Facebook dat de nieuwe regels van kracht zijn.

En die zijn best wel heftig, zo zullen veel drone-liefhebbers bevestigen. Zo moet je je vanaf nu altijd bij het RDW registreren als je een drone hebt. In de meeste gevallen moet je zelfs een vliegbewijs halen! Hieronder check je de algemene regels, zoals verwoord door de rijksoverheid.

  • Als eigenaar van 1 of meer drone(s) (exploitant) registreert u zich bij de RDW
  • Vliegt u met de drone? Dan moet  u een vliegbewijs halen. Eerst doet u een kennistest bij een vliegschool. Daarna vraagt u een vliegbewijs aan bij de RDW.

Uitzonderingen

Maar het is ingewikkelder dan dat. Voor een ‘drone met een laag risico’ gelden eventueel andere regels. Voor alle drones onder 250 gram hoef je geen vliegbewijs te hebben en je hoeft deze alleen de registreren als er een camera aan zit. Sterker nog, voor speelgoeddrones tot 250 gelden helemaal geen extra regels.

Vanaf 500 gram moet je tevens uit de buurt van mensen blijven en naarmate de drone zwaarder wordt, gelden nog meer restricties. Bij nog hogere risico’s (hoger in de lucht, bij mensen in de buurt) moet zelfs een vergunning worden aangevraagd.

Kortom, het is een stuk lastiger geworden om zonder al te veel poespas met een drone te vliegen. Tenzij hij maximaal 249 gram weegt, waar veel fabrikanten zoals DJI lekker op inspelen.

Check voor alle nieuwe Nederlandse regels voor het gebruiken van een drone de officiële website van de overheid.

Lees ook: Deze Ring drone checkt al vliegend je huis op inbrekers

Nog geen reacties

    • Logisch want ze willen zoveel mogelijk mensen bereiken en het zijn sites zoals Facebook en insta waar velen tegenwoordig hun nieuws vandaan halen, tja triest maar wel waar.

      Daarbij wil de staat graag cashen !
      Ze willen al die drone eigenaren bereiken want ze kunnen vrijwel allemaal betalen.
      Aanvragen exploitatie nummer is 23 euro ! Dus ook voor de Max 250 gram drones met camera.
      En ieder jaar moet je het verlengen en ben je steeds 13 euro kwijt.
      Logischerwijs stijgen die kosten jaarlijks.
      In weze niks anders als een soort schorsing van een auto en de jaarlijkse kosten om die te verlengen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *