Dit brengt de november-update van Windows 10

windows-10-november-update
Houdt men nu al rekening met de komende ‘feature update’?

Zojuist gaf Windows 10 de ‘release preview’ voor de komende update van november (update ’19H2′ of ‘versie 1909’ genoemd).

Sneller zoeken
Windows gaat bij de november-update de files indexeren en tonen, ongeacht of je ze lokaal of in de drive hebt opgeslagen. Hierbij komt de betreffende file in beeld zodra je een deel van de zoekterm intypt in het zoekvenster. Zo hoef je niet te wachten tot alle resultaten inzichtelijk zijn maar kan je direct de file van jouw keuze openen. Dit versnelt het zoekproces. Een eerste test lijkt erop te duiden dat de functie beter werkt naarmate je bestanden zoekt die je recenter hebt gebruikt. Men verwacht echter dat er door de tijd meer files ‘gecached’ worden, waardoor je steeds sneller kunt zoeken.

Spraakbesturing van derden
Ook is er de mogelijkheid om allerlei spraakassistenten te gebruiken en te integreren met Windows 10. Dit zou zelfs de beveiliging van het versleutelde scherm overstemmen. De praktijktest wijst echter uit dat dit niet werkt zoals verwacht. Dit in combinatie met het ontbreken van aanvullende instructies maakt dat het redelijk onduidelijk is wat je hier in de praktijk mee kunt.

Makkelijk benaderbare agenda
Als je de kalender bekijkt kun je normaal gesproken pas een evenement toevoegen als je op het plusje drukt. Er opent dan een apart scherm. Na de november update van Windows 10 opent zich, zodra je een datum aanklikt, direct een invulvenster onder de kalender. Je kunt dan direct jouw evenementen toevoegen.

Betere notificaties
Ook bij de notificaties heeft men een aantal kleine veranderingen voorzien. Zo rangschikt hij de notificaties op datum in plaats van op auteursnaam en kun je deze makkelijk aanpassen. Er verschijnt namelijk een klein veld met opties wanneer je over de notatie scrolt.

Technische updates
Naast deze uiterlijkheden is er ook een aantal technische updates. Ook deze blinken niet uit in duidelijkheid. Zo heeft men het over ‘verbeteringen voor batterijduur en power-optimalisatie’ zonder dat men dit (na navraag) wil specificeren. Ook heeft men een verbetering voor de cores van de CPU in petto, waarmee men met favoriete cores gaat werken. Ook hier is niet heel duidelijk hoe dit zou werken. Kenners zeggen namelijk dat voor dergelijke toepassingen hardware-aanpassingen nodig zijn. Tot slot gaat men de functie van Windows Ink optimaliseren.

Verder zijn er nog een aantal kleine veiligheidsupdates vrijgegeven en wat technische details voor ontwikkelaars. Experts die de release preview direct gebruikten kwalificeren de november-update dan ook als een kleine update.

Het vermoeden bestaat dat echte grote nieuwe en gewijzigde toepassingen worden bewaard voor de ‘feature update’ die Microsoft al heeft aangekondigd voor maart 2020. Aangezien dan de support voor Windows 7 is gestopt zal men ongetwijfeld veel wijzigingen door willen voeren om zo veel mogelijk gebruikers te laten profiteren.

Als een snellere pc wilt kun je natuurlijk ook kiezen voor een herinstallatie. Dit legden wij eerder uit.

Bron: PCWorld.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *