Dit doe je als Safari en/of Apple Mail op jouw Mac hapert

apple-safari-mail-mac-fonts-fout
De oorzaak ligt in de fonts. Wij weten de fix.

Het kan zomaar gebeuren dat elke website onleesbaar wordt op Safari of dat elke Apple Mail onleesbaar wordt en eruit komt te zien zoals op de foto hierboven. Dit probleem wil je natuurlijk oplossen en dat kan. Sterker nog, dat is zelfs makkelijker dan gedacht. Om een goede oplossing te kiezen is het eerst verstandig om te weten waar deze fout vandaan komt. De oorzaak ligt volgens Appleinsider in de fonts, ofwel de lettertypes. Wij zetten drie oplossingen op een rij: de quick save, de eenmalige oplossing en de beide oplossingen. Voordat we die bespreken leggen we eerst uit hoe je dit probleem kunt voorkomen.

Font problemen voorkomen
Op de Mac zit een programma geïnstalleerd dat ‘Font Book’ (lettertypecatalogus) heet. In dit programma zie je alle lettertypes die op jouw Mac geïnstalleerd zijn. Zodra je Font Book opent zie je ook of er problemen zijn met bepaalde fonts. Als dit zo is, is het verstandig om die fonts met problemen gelijk te verwijderen. Om te voorkomen dat je in de toekomst dit probleem alsnog krijgt kun je binnen het Font Book kiezen voor de opties: File (archief) en vervolgens ‘add fonts’ (lettertype toevoegen). Hier kun je dan een lettertype toevoegen. Apple controleert dan direct of er geen fouten in de font zitten. Als dat wel zo is wordt toevoegen uiteraard verhinderd.

Soms ben je echter al te laat en is het tijd om een oplossing te zoeken.

Quick save
Soms zit je op een belangrijke mail te wachten of wil je de informatie op die onleesbare website nú hebben. Dat kan. Als je de lijst vreemde tekens uit de mail of van de site kopieert en in een Word-bestand plakt kun je de originele tekst alsnog lezen. Uiteraard is dat geen structurele optie. Die is er echter wel.

Structurele Fix Apple Fonts
Als je het probleem structureel wilt verhelpen begin je uiteraard met het maken van een back-up van jouw gegevens. Daarna ga jee naar ‘Font Book’ (lettertypecatalogus) –> All Fonts (alle lettertypes) en klik je op command-A om alle geïnstalleerde lettertypes te kopiëren. Deze kun je dan vervolgens elders op jouw Mac opslaan. Hierna kun je, nog steeds onder ‘all fonts’ (alle lettertypes), de button ‘user’ (gebruiker) aantikken. Je ziet dan alle lettertypes die je hebt ingevoerd naast de standaard Mac-lettertypes. Je kunt deze één voor één afgaan totdat je een scherm ziet zoals op het plaatje hieronder.

apple-font-fixen

Zoals je ziet kun je de dubbel geïnstalleerde lettertypes verwijderen. Dit kan automatisch, dan verwijdert de Mac het eerste dubbele lettertype van ieder origineel. Je kunt daarom ook kiezen voor de optie ‘remove manually’ (handmatig verwijderen), zodat je zelf de gewenste dubbele versies weg kunt halen. Uiteindelijk moet je de box voor de optie ‘Resolve duplicates by moving duplicate font files to the Trash'(de dubbele lettertypes in de vuilnisbak gooien) selecteren en vervolgens bevestigen om alle ongewenste dubbele lettertypes te verwijderen. Als alle dubbele lettertypes nog niet verwijderd zijn kun er als laatste stap voor kiezen om weer op de ‘user’ (gebruiker) knop in Font Book (lettertypecatalogus) drukken. Hierna klik je dan op de rechter muisknop. Uit het rijtje opties dat dan verschijnt selecteer je ‘Remove “Font Name” Family’ (Verwijder familie “Font Naam”). Je kunt dan controleren of je inmiddels de fout hebt verwijderd. In de meeste gevallen is dit het geval en kun je weer onbezorgd Safari en Apple Mail lezen. Soms blijft de fout echter terugkomen. Er is dan nog één oplossing.

Uiterste mogelijkheid
Als je alles geprobeerd hebt en er niets meer werkt kun je als laatste stap de fonts terugzetten op “standaard”. Dit betekent dat je alle fonts die niet door Mac zijn meegeleverd van jouw Mac afgooit. Geen nood, we hebben immers hiervoor al een back-up van de fonts gemaakt. Je kunt de fonts terug zetten op standaard door te kiezen voor ‘File'(archief) en vervolgens ‘restore standard fonts'(herstel standaard lettertypes). Je ziet dan als het goed is een scherm zoals hieronder is afgebeeld.

standaard-fonts-terugzetten

Voor de zekerheid maakt Font Book bij deze optie ook nog een map ‘restore’ (herstel) aan. Hier plaatst hij alle fonts die verwijderd zijn. Het probleem is nu verholpen. Je zult zien dat zowel de mail als Safari weer normaal leesbaar zijn met de standaardlettertypes. Mocht je toch een lettertype willen gebruiken dat niet standaard is geïnstalleerd dan kan je uit jouw back-up map of de ‘restore’ map het lettertype uploaden (via Font Book –>File –> ‘add fonts’) (lettertypecatalogus, archief en ‘lettertype toevoegen’). Je ziet dan direct of het gekozen lettertype foutloos functioneert. Altijd handig als je op tijd wilt zijn voor Comic Sans Dag. In onderstaand filmpje kun je alles nog eens rustig bekijken.

[gv data=”A6Gu4UQOAUA”][/gv]

Nog geen reacties

  1. Waarom worden de apps traag? ze gebruiken toch gewoon het default font?
    Dus problematische fonts worden niet geactiveerd?

    En waarom zou een font problematisch zijn?? Dat wat letters (Speciale tekens vaak) het in de praktijk niet doen. ok sure.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *