Dit land eist als eerste universele smartphoneladers

Dit Europese land eist als eerste universele smartphoneladers
In Zwitserland kun je straks elke smartphone opladen met eenzelfde micro-usb-lader.

De Zwitserse regering heeft met deze nieuwe regel ingestemd en vanaf 2017 komt er dus een universele oplader beschikbaar voor alle Zwitserse smartphones. Volgens de nieuwe wet krijgen bedrijven tot halverwege 2017 de tijd om mee te werken aan de universele micro-usb-oplader. Zwitserse smartphone-gebruikers hoeven daarna nooit meer over te stappen naar een andere kabel of oplader als ze een nieuw toestel aanschaffen.

Vorig jaar bepaalde een Europese wet dat alle smartphones in Europa oplaadbaar zouden moeten zijn met een universale lader. Zwitserland is dus het eerste land dat hier werk van maakt en de eis vastlegt in een wet. Veel Android-toestellen beschikken al over de vereiste laders en aansluiting, maar bij Apple ligt dat anders. Zij maken op dit moment gebruik van hun eigen Lightning-kabels, al kunnen ze mogelijk alsnog aan de Zwitserse wet voldoen dankzij de Lightning naar micro-usb-adapter. Daarover is op dit moment echter nog geen duidelijkheid.

3 reacties

 1. Het is maar te hopen voor de Zwitsers dat onder Micro-USB straks ook de nieuwe USB 3.1 stekker gaat vallen of dat een verloopje mee leveren voldoende is (zoals nu al in de hele EU). Anders heb je best wel kans dat fabrikanten de kleine Zwitserse markt links laten liggen omdat ze door willen innoveren.

 2. Ik heb dit altijd een hele rare wet gevonden. Want het betekend het einde van de ontwikkeling.
  Stel dit was 5 jaar geleden bedacht met een mini-USB, dan zat je nu nog aan dat dikke ding vast.

  Als ik leverancier was, zou ik een adapter mee leveren, waarmee je ook alleen maar kunt laden. En niets anders. Geen data etc. Dan laat je zien dat dit werkelijk nergens op slaat.

  Met de lightning connector van Apple en de nieuwe USB-C norm (One+), zijn we eindelijk op het vlak dat omkeerbare stekkers de toekomst zijn. Dan ga je nu toch niet terugvallen op zo’n micro USB met die stomme klemmetjes die altijd scheef klem zitten?

  Zelfs al zou je nu zeggen: USB-C is de standaard, dan moet je de wet over een paar jaar weer aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen.
  Daarnaast ligt de toekomst mogelijk toch bij draadloos laden, dus dit is een draak van een wet.

 3. Ik snap überhaupt niet waarom regeringen zich met zoiets bezighouden. Laat fabrikanten en hun klanten lekker zelf bepalen wat ze doen. Idioterie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *