Dit gebeurt er met een gestolen telefoon

film find my phone
Wie steelt de smartphone en wat gebeurt er eigenlijk mee?

Per week wordt er in Nederland ongeveer 300 keer aangifte gedaan van smartphone diefstal. Naast het feit dat jij een vaak dure telefoon kwijt bent, heeft een onbekende ook nog eens toegang tot al je foto’s, video’s, e-mails, contacten en berichten.
Maar wat voor persoon steelt eigenlijk een telefoon? En waar komen al die smartphones uiteindelijk terecht?

In de documentaire Find my Phone, van Anthony van der Meer, wordt het tweede leven van een gestolen telefoon gevolgd. Deze Anthony, student aan de Willem de Kooning academie, zette op een HTC spyware en zodat de locatie gevolgd kon worden, er heimelijk film- en audio opnamen gemaakt konden worden. Ook was het onmogelijk om de telefoon te updaten.

Tijdens de film maak je via de spyware kennis met de persoon achter de diefstal. Hoe goed kun je iemand eigenlijk leren kennen aan de hand van zijn telefoon? Maar misschien nog wel veel belangrijker. Wat kan iemand allemaal wanneer je telefoon wordt gehackt?

Het kostte Antony nog behoorlijk veel moeite om de telefoon te laten stelen. In Rotterdam lukte in vier dagen niet om de telefoon te laten stelen. In Amsterdam duurde het ook nog twee dagen. De film duurt 21 minuten en is behoorlijk spannend en ook confronterend.

“In Amsterdam worden per dag zeventien telefoons gestolen waar aangifte van wordt gedaan. Wat gebeurt er met al die gestolen telefoons? Maar aan de andere kant wilde ik ook dat stukje bewustwording erin stoppen. Zo van: weet wat je deelt.”

Find my iphone

Hier kun je de film bekijken

In Australië had de politie trouwens de grootste lol om een gestolen iPhone.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *