Dit harttransplantaat is gemaakt van koeien en robots

Dit zit nu in iemand. Eet smakelijk!
Het lijkt wel een raadseltje. Wat is half mechanisch, half koe, en in staat om iemand 5 jaar lang in leven te houden? En nee, het is geen cyborg-koe die zustertje speelt.

Doktoren in Frankrijk hebben deze week een mechanisch hart geïmplanteerd bij een patiënt. Vaak zijn deze hartvervangers bedoelt als een tijdelijke oplossing. Soms krijgen mensen er een half jaartje bij, soms iets meer. Dit hart, daarentegen, is gemaakt met ‘onderdelen’ uit een koeienhart, en zou het dus veel langer uit moeten houden.

Traditionele hartvervangers zijn soms weinig meer dan pompen die het bloed rond duwen zonder enige rekening te houden met de breekbaarheid van bloedcellen en dergelijk. Dit hart is gebouwd om veel preciezer een menselijk hart na te doen, en kan de ontvanger dus een goede 5 jaar in leven houden.

De patiënt bij wie deze voor 5 jaar leven gaat zorgen is anoniem, maar maakt het volgens de doktoren goed, en ligt in de intensive care in Parijs waar hij bij kennis is en praat. Er is geen bericht van de donor-koe, maar met de feestdagen in het vooruitzicht gaan we daar ook niet verder onderzoek naar doen.

(Via: Reuters)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *