Dit is de eerste bloem die gekweekt is in de ruimte

Auteur: , 2 Reacties
Ruimtebloem

Naast een spectaculaire fail ook een fijne win voor de ruimtevaart op deze maandagochtend.

Bovenstaande foto werd door Nasa-astronaut Scott Kelly geplaatst op zijn Twitter-account. Vorige maand begon het team op ISS met het kweken van deze Zinnia-planten, maar dat dreigde even later al te mislukken: na twee weken was er sprake van extreme vochtigheid en beperkte luchtcirculatie. Zo rond de kerst kregen een aantal van de jonge plantjes schimmels en leek het experiment in de knop gebroken (get it).

Maar toen nam Kelly het over, die blijkbaar wel groene vingers heeft. Tegen NASA gaf hij aan zelf te willen beslissen over het water geven van de planten en roosters en andere instructies te negeren. Een aantal van de planten is gestorven, maar Kelly slaagde er toch in de bloem op deze foto te kweken.

Die dode planten zijn trouwens niet nutteloos: die zullen op aarde worden bestudeerd om te begrijpen onder welke omstandigheden het eventueel mogelijk zou kunnen zijn om op Mars groente te verbouwen. In augustus werd al de eerste ruimte-tomaat gegeten.2 reacties

Dat klopt niet. De eerste bloem in de ruimte is gekweekt door de Russen, in 1982 aanboord de Salyut-7.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11539644

— edit: OK, dan is het de eerste NASA bloem in de ruimte
@rotarypowah: @edit: moest daar nog een vraagteken achter? ’t Komt nogal eigenwijs over. Want nee, dit is ook niet de eerste NASA bloem in de ruimte. Daarvoor mag je minstens 23 jaar terug in de tijd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).