Dit is de Hyperloop van Elon Musk!

Hyperloop
Elon Musk heeft zojuist de plannen voor zijn langverwachte Hyperloop uit de doeken gedaan. Gordels vast, want we duiken er met een snelheid van ruim 1.200 km/u in.

Een idee geboren uit frustratie. Frustratie over de traagheid van de aangekondigde hogesnelheidslijn in Californië, want in andere landen zijn ze veel sneller. (Zie ook deze infographic voor vergelijkingsmateriaal.) Daarom herbedacht Elon Musk een nieuw transportsysteem: de Hyperloop. Een vijfde manier van vervoer naast auto’s, vliegtuigen, boten en treinen.

Elon Musk heeft zojuist tekst en uitleg gegeven over wát de Hyperloop exact is. Komt ‘ie: de Hyperloop is een buis van staal waarin ‘pods’ van aluminium worden getransporteerd. Het ziet eruit als een soort shotgun op anabolen: twee enorme pijpen die om de 50 tot 100 meter ondersteund worden door een pilaar. Jup, welkom in de SciFi-wereld van Musk!

1.280 km/u

De capsules in de Hyperloop kunnen een snelheid van 1.280 km/u bereiken, en zijn geschikt om zowel mensen afzonderlijk als complete auto’s te vervoeren. “Je rijdt er gewoon in en de pod gaat ervandoor.” aldus Musk. De eerste versie van de Hyperloop zou parallel aan de snelweg I-5 tussen Los Angeles en San Francisco kunnen worden gebouwd. Boeren hoeven volgens Musk dus geen land af te staan.

De aluminium pods worden voortbewogen door een elektromotor met lineaire versnelling. De pods worden als het ware door een elektromagnetische puls ‘geduwd’. Om de duizelingwekkende snelheden van boven de 1.000 km/u te halen moet de luchtweerstand in de Hyperloop tot een minimum worden beperkt. Dit wordt gedaan door de luchtdruk te verlagen en aan de voor- en achterzijde van de pods compressorventilatoren te plaatsen. Er wordt dus géén vacuüm gecreëerd, enkel de luchtdruk gaat naar beneden. De energie zal afkomstig zijn van zonnepanelen op het ‘dak’ van de tubes.

Hyperloop

Een Hyperloop die enkel mensen kan vervoeren moet rond de 6 miljard dollar gaan kosten, zo rekent Musk voor. Een stevigere variant waarin Tesla’s auto’s geladen kunnen worden is voor 10 miljard dollar te realiseren. Een stuk goedkoper dan de geplande hogesnelheidslijn tussen LA en SF, die zou de belastingbetaler namelijk op 70 miljard dollar komen te staan.

Hyperloop

Zoals Musk het nu gepresenteerd heeft is de Hyperloop geschikt voor steden die tot 1.500 km uit elkaar liggen. Alles daarboven is beter met het vliegtuig te doen.

“The Hyperloop (or something similar) is, in my opinion, the right solution for the specific case of high traffic city pairs that are less than about 1500 km or 900 miles apart. Around that inflection point, I suspect that supersonic air travel ends up being faster and cheaper. With a high enough altitude and the right geometry, the sonic boom noise on the ground would be no louder than current airliners, so that isn’t a showstopper. Also, a quiet supersonic plane immediately solves every long distance city pair without the need for a vast new worldwide infrastructure.”

Deze alfaversie van de Hyperloop zal in de komende tijd ongetwijfeld verder bijgewerkt worden. Musk heeft namelijk gezegd dat het een open source-project wordt waar iedereen die wil aan mag bijdragen. (Mailtjes met ideeën mogen naar hyperloop@teslamotors.com of hyperloop@spacex.com, geen grap.) Als CEO van miljardenbedrijven Tesla en SpaceX heeft hij namelijk iets te weinig tijd om het zelf te doen.

[lg_folder folder=”Hyperloop/alpha_version/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *