Dit is de reden dat Lady Gaga in je hoofd blijft zitten

muzikale-oorwurm-lady-gaga
Voor iedereen die benieuwd is waarom dat kattengejank maar niet weggaat.

Het komt wel eens voor dat bepaalde liedjes dagenlang in je hoofd blijven zitten. Vooral ‘catchy’ nummers die je eigenlijk liever kwijt dan rijk bent, kunnen op den duur vast komen te zitten in je bovenkamer. In een onderzoek van de American Psychological Association is gekeken naar hoe het mogelijk is dat bepaalde artiesten of liedjes zo lang kunnen blijven zitten in je hoofd.

Uit het onderzoek blijkt dat deze ‘onvergetelijke muziek’ vaak een relatief snelle beat heeft, redelijk globaal gericht is en een makkelijke tekst kent. Waar het catchy kaf zich echter van het koren scheidt, zijn de ongebruikelijke en originele intervallen of herhalingen tijdens het lied. Enkele bekende nummers die deze techniek uitstekend beheersen zijn ‘Bad Romance’ van Lady Gaga, ‘Can’t Get You Out Of My Head’ van Kylie Minogue en ‘Smoke On The Water’ van Deep Purple.

De onderzoekers hebben in een enquête aan 3.000 mensen gevraagd aan welke liedjes zij denken bij de (vrij vertaald) term ‘muzikale oorwurm’. Na de antwoorden te vergelijken met soortgelijke catchy nummers tussen 2010 en 2013 in Groot-Brittannië, is er een ‘oorwurmlijstje’ opgesteld. De top 9 ziet er als volgt uit:

1. Bad Romance – Lady Gaga
2. Can’t Get You Out Of My Head – Kylie Minogue
3. Don’t Stop Believing – Journey
4. Somebody That I Used To Know – Gotye
5. Moves Like Jagger – Maroon 5
6. California Gurls – Katy Perry
7. Bohemian Rhapsody – Queen
8. Alejandro – Lady Gaga
9. Poker Face – Lady Gaga

Het is voor het eerst dat er gedegen onderzoek wordt gevoerd naar de oorzaak van deze ‘onvergetelijke nummers’. Met de resultaten denkt de American Psychological Association dat singer-songwriters of adverteerders makkelijker muziek kunnen ontwerpen dat blijft zitten in ons hoofd. Wij hopen in ieder geval van niet, want één Lady Gaga is meer dan genoeg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *