Dit is de reden waarom Flappy Bird dood is

RIP Flappy Bird. Mei 2013 - februari 2014
Zelden kreeg een gratis app-spelletje in zo’n korte tijd zo veel aandacht. Flappy Bird steeg naar de top van de game-wereld, en werd vervolgens door zijn maker gedeletet. In een exclusief interview met Forbes vertelt de maker waarom.

De 29-jarige spelontwikkelaar uit Hanoi, Vietnam heeft sinds de populariteitsexplosie de media erg geschuwd. Hij liet mondjesmaat info los. Zo vertelde hij enkele dagen terug tegen The Verge dat hij met in-app advertenties in Flappy Bird omgerekend 37.000 euro per dag verdient. Daarna leek de hype rondom het kinderlijke maar retemoeilijke spel (mijn highscore na 158 uur spelen: 101) alleen maar toe te nemen. Met als hoogtepunt de aankondiging op Twitter dat hij het spel uit de App Store en Google Play zou halen. Flappy Bird moest dood.

‘Het werd een probleem’

Sindsdien is er veel gespeculeerd over de vraag ‘wáárom haal je in godsnaam een spel offline dat je slapend rijk maakt?’. Er werd geopperd dat er druk vanuit Nintendo werd uitgevoerd, omdat de buizen in het spel een regelrechte kopie van Super Mario zijn. Iets dat hij in het interview als onwaar bestempeld. Andere theorieën gingen over hoe hij opeens extreem rijk werd, en dit de nodige sociale problemen met zich mee brengt in Vietnam.

Tegenover Forbes vertelt Dong Nguyen, al kettingrokend, zijn kant van het verhaal:

“Flappy Bird was designed to play in a few minutes when you are relaxed. But it happened to become an addictive product. I think it has become a problem. To solve that problem, it’s best to take down Flappy Bird. It’s gone forever.”

Hij vertelt ook dat de hectiek rondom Flappy Bird – vlak voor het interview had hij nog een meeting met de vicepremier van Vietnam – zijn leven een stuk minder comfortabel maakten. Ook sliep hij slecht. Nu het spel offline is, is zijn geweten weer schoon. Zijn andere goedlopende gratis spellen, Shuriken Block en Super Ball Juggling, laat hij wel gewoon in de downloadwinkels staan – waar ze inmiddels een plek in de top 20 hebben.

Nguyen, die het interview deed op voorwaarde dat zijn gezicht onherkenbaar bleef, zegt geen actie te ondernemen tegen de honderden Flappy bird-imitatiespellen. Logisch, zijn spel was zelf ook één grote rip-off. Tegen de mensen die bedroefd zijn omdat Flappy Bird weg is zegt Nguyen:

“Thank you very much for playing my game.”

[gv data=”kTTWuXtM5PM”][/gv]

[lg_folder folder=”0_Divers/Flappy_Bird/” count=”8″ cols=”4″ paging=”true”]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *