Dit is de ultieme zonnencel

Zwart Silicium Zonnencel
Wetenschappers hebben een van ’s werelds meest efficiĆ«nte zonnencellen ontwikkeld. Hij is gemaakt van zwart silicium.

De nieuwe uitvinding zou maar liefst 22.1% van het invallende licht in elektriciteit omzetten. Dat is 4% meer dan het oude record voor PV-cellen. De zonnencel is ontwikkeld door wetenschappers van de Aalto Universiteit in Finland en van de Universitat PolitĆØcnica de Catalunya (kort: BarcelonaTech).

Als een foton de oppervlakte van een PV-cel raakt, ontstaat een kwantumreactie die een elektron voortbrengt. De onderzoekers hebben de efficiƫntie een boost gegeven door een extra laag aan te brengen. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology.

PV-cellen zijn niet de allersnelste manier om zonlicht in stroom om te zetten, maar het zwarte oppervlak van het silicium zorgt dat deze cellen ook goed werken als de zon laag staat, omdat zwart meer licht absorbeert. “Dit is een groot voordeel in het Noorden, omdat de straling daar een groot deel van het jaar onder een lage hoek binnenkomt”, verklaart professor Hale Savin aan de website Phys.org.

Een Zweeds onderzoeksteam beweerde onlangs een systeem te hebben gebouwd dat maar liefst 34% van het licht in stroom omzet. Maar probeer deze panelen maar eens bij je thuis te installeren. Misschien meer geschikt voor de Kalahari-woestijn.

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *