Dit is er allemaal nieuw aan Android Q

Auteur: , 2 Reacties
Android Q is nice

Android Q wordt behoorlijk nice.

De eerste Android Q developer beta is uitgekomen voor de Pixel-smartphones, wat betekent dat Google-liefhebbers allerlei nieuwe functies en features kunnen testen en, nog belangrijker, aan ons kunnen laten weten wat die features dan zijn. Dit is er allemaal nieuw aan de eerstvolgende versie van besturingssysteem Android.

Er komt een hoop personalisatie naar je Android-smartphone, want met de release van de nieuwste versie van Android kun je straks allerlei de ‘Accent color’, ‘Headline/Body font’ en ‘Icon shape’ aanpassen. Je kunt dus met andere woorden het standaard Android-thema personaliseren door kleuraccenten, lettertypen en de vormen van icoontjes aan te passen.

Een andere geweldige feature is het delen van je Wi-fi-netwerk door middel van een QR-code. Tot dusver moeten gasten regelmatig naar abstracte router-namen als ‘GK39cSokl39dKJ#ck0923cm’ zoeken om vervolgens een nog ingewikkelder wachtwoord in te tikken. In je Netwerk-tab kun je straks een QR-code genereren om die aan je gasten te laten zien. Zij gaan op hun smartphone naar de Netwerk-tab om de code in te scannen en voilá, ze zijn verbonden. Voordat de code gegenereerd wordt moet jij je pin-code nog een keer invullen, dus het systeem is ook enigszins beveiligd.

Je krijgt in Android Q ook meer controle over notificaties. Allereerst is de manier waarop je met meldingen interact iets veranderd. Een swipe naar rechts verwijdert een melding nog steeds, maar wanneer je bij een notificatie naar links swipet, krijg je direct het oude context-menu (eerst alleen bij een halve swipe naar links zichtbaar). Hiermee kun je de notificatie aanpassen; blokkeren, stille melding etc.

Opvallend is de integratie van notches en inhammen. Waar eerdere versies de lege ruimtes gecreëerd nog invulden bij het maken van een screenshot, zal Android Q je notch, punch-hole of dit gedrocht in het screenshot zelf laten zien. Oh, en de langverwachte nachtmodus is verdwenen! Althans, je kunt niet handmatig instellen of je de functie aanzet; bij donkere thema’s of als je in Android Pie een donker thema had, wordt Android Q ook automatisch overgezet naar de nachtmodus. Beetje raar, maar daar komt hopelijk nog verandering in.

Wat andere kleine veranderingen: met een instelling kun je straks de geschatte batterijduur tonen. Android maakt dan een schatting van tot hoe laat je batterij mee gaat. Een geheel nieuw menu, volledig toegespitst op privacy, is straks voor Android-gebruikers beschikbaar. Je kunt daar allerlei privacy-gerelateerde settings aanpassen zoals toestemming voor specifieke apps, het gebruik/verbruik van applicaties en wat je op het vergrendelscherm te zien krijgt.

Via: @AndroidAuthority

Update (14-03-2019 (16:00)): De beschrijving van de QR-code-functie is aangepast op feitelijke onjuistheden. Het vermoeden over delen via WhatsApp is tevens verwijderd.2 reacties

Je WiFi wachtwoord delen via een QR code die je via whatsapp deelt???
En dan? Hoe scan je die dan op je scherm?
Dan kun je net zo makkelijk gewoon je wachtwoord via whatsapp delen.

Dat heeft iOS dan beter voor elkaar met WiFi wachtwoord delen.
De beschrijving van de functie die ik gaf sloeg behoorlijk de plank mis wat betreft het WhatsApp-gedeelte. Excuses daarvoor! Het bericht is aangepast en zoals je nu kunt lezen, is het proces juist ontzettend simpel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).