Dit is er veranderd in iOS 9

Auteur: , 4 Reacties
ios 9 siri

Apple’s nieuwste besturingssysteem is nu te downloaden. Wij bespreken hier de belangrijkste nieuwe features.

Vanavond om 19:00 is hij in première gegaan: de nieuwe iOS 9. Wat is er veranderd?

Helvetica is niet meer

Apple heeft met iOS 9 definitief afscheid genomen van Helvetica als lettertype-of-choice en komt nu met een zelfontwikkelde vervanger, San Francisco genaamd, die ook al te vinden is op de Apple Watch. Of je dit een verbetering vindt, of niet, of dat het je helemaal niets uitmaakt, dat is waarschijnlijk voor iedereen anders…

Proactive

Proactive is een proces dat op de achtergrond draait en anticipeert op de behoeften van de gebruiker. Word je bijvoorbeeld gebeld door een onbekend nummer, maar is dat telefoonnummer wel te vinden in je e-mail? Dan wordt getoond wie jou waarschijnlijk probeert te bereiken. Krijg je via de e-mail een reservering binnen voor een vlucht of hotel, dan wordt deze informatie automatisch aan je agenda toegevoegd. Dit gebeurt allemaal op je toestel zelf, dus je hoeft niet bang te zijn dat Apple je berichten leest – niet banger dan voorheen, althans.

Siri is een stuk slimmer geworden

Het eerste dat opvalt aan de nieuwe Siri is het design: geen saai microfoontje meer, maar gekleurde geluidsgolven. Als je met Siri aan de slag gaat, zul je al snel merken dat je veel gerichter kunt zoeken. Door naar links te swipen op je homescreen kom je op de nieuwe Siri Suggestions-pagina, die suggesties doet voor onder andere nieuws, winkels, en apps.

Aan nieuwe gebruikers wordt gevraagd een serie commando’s in te spreken, zodat Siri gewend raakt aan je stem. ‘Hey Siri’ staat standaard uitgeschakeld: om haar in te schakelen ga je naar Settings, Algemeen, Siri, en tap je op inschakelen. Dankzij de nieuwe A9-processor luistert Siri altijd mee; voorheen moest je device daarvoor op stroom zijn aangesloten.

Verbeterde veiligheid

De standaard is nu een pincode van zes cijfers, in plaats van vier. Een miljoen verschillende pincodes dus, in plaats van 10.000. Tweestapsauthenticatie wordt nu ondersteund door middel van een verificatiecode, die kan worden verstuurd naar één van je andere Apple-devices.

Multitasken op de iPad

Wie in het bezit is van een iPad Air kan nu twee apps naast elkaar gebruiken. Dankzij de feature ‘Slide Over’ kun je een tweede app openen zonder de eerste te sluiten. Met Split View kun je het scherm in tweeën delen. Picture-in-Picture is nu ook mogelijk.

Met Back Links schakel je gemakkelijk tussen apps

Als je in iOS 9 op een link drukt die opent in een nieuwe app, verschijnt er een pijl met de woorden ‘Back to [app]’, zodat je gemakkelijk terug kunt keren zonder de home-button te hoeven gebruiken.4 reacties

Het belangrijkste vergeten. Adblocking!
@Donstil: Tell me more!
En airplay gesloopt… waarom heb ik ook direct die update geinstalleerd >_<'
@towi1989: Tja, gewoon DOM dus …. Dat weet je toch !

NOOIT direct een update installen van wie die ook is (Apple, MS, Samsung, etc etc,)
Jij bent deels de betatester en er zijn ALTIJD maar dan ook ALTIJD issues.
Wacht altijd een maand ofzo en dan is al het gedoe eruit.

Kijkende naar de verschillen niet iets om direct wild van te worden en dus prima om nog even op IOS8 verder te zingen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).