Is dit het drijvende datacenter van Google?

Google datacenter schip
Er zijn meerdere voordelen te bedenken voor een datacentrum op zee, zoals koeling en geen bemoeienis van de overheid (internationale wateren).

Google diende in 2008 een patent in, welke werd toegekend in 2009, waarbij men een datacenter op een schip beschrijft. Het “schip” wordt voortdurend gevoed door zeestromingen en maakt gebruik van zeewater om de servers te koelen. Dat klinkt inderdaad als iets dat Google zou bedenken. Inmiddels zouden er twee van dit soort datacenters zijn gespot.

Zo vond CNET een mysterieuze unit op Treasure Island in de San Francisco Bay, hierboven afgebeeld. Het “gebouw” lijkt de basis voor een structuur met vier verdiepingen, deskundigen zeggen dat dit in overeenstemming is met een zwevend datacenter.

Ondertussen is er ook een vergelijkbaar gebouw van vier verdiepingen gevonden op een binnenschip in de haven van Portland. Afgelopen week speculeerde de Portland Herald dat het schip iets te maken zou hebben met Google’s offshore-datacenter patent.

Het lijkt niet meer dan logisch dat Google druk bezig is met dit soort datacenters, ze hebben immers meerdere referenties op goedkope en koude locaties.

Google datacenter in het water

Time magazine noemde het patent van Google zelfs één van de “best inventions” van 2008. Waarom? Het is een modulair systeem met standaard containers, dat maakt het makkelijk om uit te breiden. Je kan ze ook makkelijker transporteren, bijvoorbeeld naar plekken waar geen internet is. Tevens heeft het systeem bijna geen schadelijke uitstoot (wave-generated energy).

UPDATE 1: het zouden drijvende winkels zijn, voor de verkoop van Google Glass. Yeah right.

UPDATE 2: Nu zou het gaan om showrooms.

3 reacties

  1. The Pirate Bay heeft hier wat meer aan. Gewoon serverfarms laten drijven in internationale wateren. Eigen TLD beheren, bijvoorbeeld “.tpb”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *