Dit is het Jaguar-stuurwiel van de toekomst

Auteur: , 10 Reacties
Dit is het Jaguar-stuurwiel van de toekomst

Kan ik u helpen? Aldus het stuur.

In de automotive wereld zien we allerlei innovaties. Eén van de zaken waar (veel) vooruitgang kan worden geboekt is het stuurwiel. Vroeger een ding om links, rechts of rechtdoor te gaan met een voertuig. In de toekomst het centrum van connectiviteit.

Jaguar Land Rover (JLR) heeft op een technologie-event in Londen een intelligent stuurwiel gepresenteerd. Het stuur communiceert met je middels artificial intelligence (AI). Een computerstem kan via deze weg meer dan 100 taken uitvoeren. En ja, dit heeft een hoog KITT-gehalte.

Met Sayer, zoals het systeem heet, richt JLR zich tevens op een autonome toekomst. De technologie is een soort secretaris. Naast het feit dat Sayer je helpt in de auto, heeft het systeem ook buiten de auto een functie. Zo moet het mogelijk zijn om een auto op te roepen met de techniek. De auto komt voorrijden en tegenover Sayer maak je vervolgens een bestemming bekend. Met deze presentatie toont JLR naast een nieuw stuurwiel, ook een blik op de autonome toekomst in de vorm van een deelauto. Je bent op deze manier niet langer in het bezit van een auto, maar roept een beschikbare auto in de omgeving op.

De naam ‘Sayer’ komt niet uit de lucht vallen. Malcolm Sayer werkte van 1951 tot en met 1970 voor de Britse autofabrikant als designer. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere de Jaguar C-Type, E-Type en D-Type.

Meer Jaguar en technologie? Check dan deze E-Type horloges.10 reacties

Wel gaaf. Het zou tof zijn als je een persoonlijk stuur krijgt, die je gewoon in een andere auto klikt. Auto wordt dan automatisch naar jouw persoonlijke wensen ingesteld (favoriete digitale radiozender, kleur interieurverlichting, enz.) en je kunt rijden.
@granlusso: auto zal je profiel online opslaan. Wanneer je een auto oproept via de app zal je profiel al geladen worden. Dus niet rondlopen met je eigen stuur . (Is de werkwijze van Tesla voor Tesla network, vermoed dat dit gelijkaardig zal zijn bij andere merken)
@stanny: Dat is wellicht wat logischer inderdaad.
@granlusso: en hopelijk ook je zetel positie spiegel instellingen. O wacht….
Prettig zo’n ‘stuur’ in de winter als t vriest…
Ik wil graag de metal variant van dit stuur. En dan noem ik ‘m Slayer.
@Original_Arnoud:
dacht eigenlijk dat de jihadi versie van het “stuur” was.
Persoonlijk had ik “Norman” of “Dewis” mooier gevonden.
Norman Dewis, de Valentino Balboni van Jaguar.

En de zin “Dewis, home please” klinkt in mijn ogen beter dan “Sayer, home please”.
Maar ja, Norman leeft nog, en Malcolm niet meer.
Als dit de toekomst is ga ik naar mars… Komop man ik wil zelf bepalen wanneer ik naar links of naar rechts stuur…
@ontploffer: ik ook, maar elke ochtend staat iedereen stil! Voor woon werk is dit een droom. In het weekend zal ik wel sturen.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).