Dit is het Jaguar-stuurwiel van de toekomst

Dit is het Jaguar-stuurwiel van de toekomst
Kan ik u helpen? Aldus het stuur.

In de automotive wereld zien we allerlei innovaties. Eén van de zaken waar (veel) vooruitgang kan worden geboekt is het stuurwiel. Vroeger een ding om links, rechts of rechtdoor te gaan met een voertuig. In de toekomst het centrum van connectiviteit.

Jaguar Land Rover (JLR) heeft op een technologie-event in Londen een intelligent stuurwiel gepresenteerd. Het stuur communiceert met je middels artificial intelligence (AI). Een computerstem kan via deze weg meer dan 100 taken uitvoeren. En ja, dit heeft een hoog KITT-gehalte.

Met Sayer, zoals het systeem heet, richt JLR zich tevens op een autonome toekomst. De technologie is een soort secretaris. Naast het feit dat Sayer je helpt in de auto, heeft het systeem ook buiten de auto een functie. Zo moet het mogelijk zijn om een auto op te roepen met de techniek. De auto komt voorrijden en tegenover Sayer maak je vervolgens een bestemming bekend. Met deze presentatie toont JLR naast een nieuw stuurwiel, ook een blik op de autonome toekomst in de vorm van een deelauto. Je bent op deze manier niet langer in het bezit van een auto, maar roept een beschikbare auto in de omgeving op.

De naam ‘Sayer’ komt niet uit de lucht vallen. Malcolm Sayer werkte van 1951 tot en met 1970 voor de Britse autofabrikant als designer. Hij was verantwoordelijk voor het ontwerp van onder andere de Jaguar C-Type, E-Type en D-Type.

Meer Jaguar en technologie? Check dan deze E-Type horloges.

Nog geen reacties

  1. Wel gaaf. Het zou tof zijn als je een persoonlijk stuur krijgt, die je gewoon in een andere auto klikt. Auto wordt dan automatisch naar jouw persoonlijke wensen ingesteld (favoriete digitale radiozender, kleur interieurverlichting, enz.) en je kunt rijden.

  2. Persoonlijk had ik “Norman” of “Dewis” mooier gevonden.
    Norman Dewis, de Valentino Balboni van Jaguar.

    En de zin “Dewis, home please” klinkt in mijn ogen beter dan “Sayer, home please”.
    Maar ja, Norman leeft nog, en Malcolm niet meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *