Dit is het super futuristische ruimtepak van de toekomst

BioSuit-astronaut
Bij het woord ‘astronaut’ denk je al snel aan mannen in dikke pakken met een vissenkom op hun hoofd. Daar kan verrassend snel verandering in komen met dit nieuwe (supergave) ruimtepak.

De nieuwe BioSuit-pakken, ontworpen door MIT-wetenschappers en NASA, vervangen de gasdruk van bestaande pakken met daadwerkelijke mechanische druk. Talloze kleine metalen draadjes geven druk aan het lichaam, zodat het ook in de ruimte kan blijven functioneren. Hierdoor lijkt het eerder op een strak wielrenshirt dan een dik astronautenpak.

Dava Newman
Dava Newman werkte mee aan dit futuristische outfit en legt op de website van MIT het idee erachter uit:

“In de ruimtepakken die we nu kennen zit je eigenlijk in een ballon met gas die jou van de juiste druk voorziet. We willen deze zelfde druk nu creëeren door tegendruk te geven, direct op de menselijke huid. Hierdoor kan het gas achterwege blijven.”

Perfect gepast
De draadjes in het pak krimpen als ze opwarmen en onthouden op dat moment de vorm waar ze inzitten. Door ze even af te koelen kun je er dus heel vrij in bewegen, waarna je ze door de temperatuur op te hogen klaarmaakt voor een ruimtewandeling.

Ruimtewandelingen worden bovendien een heel stuk gemakkelijker en beter dankzij de BioSuits. Normaal gesproken zie je astronauten rondstuiteren in hun gasballonnetjes, maar met deze pakken gaat zo’n wandeling op een andere planeet een stuk simpeler.

Draadjes-astronautenpak

Warm houden
Het enige probleem waar MIT zijn hoofd over breekt is een manier om de draden goed te kunnen verwarmen. Er is op dit moment een constante warmte nodig om de draden op hun plek te houden (zodat ze de juiste druk kunnen geven), wat lastig te realiseren is zonder grote batterijen. Daarom zijn er nu plannen om het pak vast te laten zetten zodra het opgewarmd en wel om het lijf van een astronaut geklemd zit.

Ook op de aarde kunnen de BioSuits ook goed van pas komen. Gewonde militairen kunnen beter vervoerd worden, omdat het pak het lichaam goed op zijn plek houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *