Dit is Microsoft’s zelfvoorzienend onderwater serverpark

Geen onderzeeër, maar een serverpark
Waar staat jouw cloud-info? In de Noordzee.

Online games, jouw Facebook-profiel en alle data die je op een cloud hebt opgeslagen; het is informatie die door en op servers wordt opgeslagen, wat ontzettend veel fysieke ruimte vereist. Wat nou als we complete, zelfvoorzienende serverparken kunnen bouwen onder water?

Dat is Microsoft inmiddels aan het testen, zo laat het miljardenbedrijf in een blogpost weten. Het datacentrum onder de codenaam Project Natick maakt gebruik van modules (ongeveer zo groot als een zeecontainer) waarin 864 servers zitten. De gehele module bevindt zich op de bodem van de zee en moet zo lang mogelijk geheel onafhankelijk kunnen functioneren.

Jazeker, door middel van de getijden en de natuurlijke vorming van golven kunnen turbines energie opwekken. Uiteindelijk moet zo’n module maar liefst 240kW stroom opwekken om alles draaiende te houden. Tegelijkertijd wordt zeewater gebruikt om de ‘server racks’ te koelen. Het water stroomt direct door leidingen en radiatoren die aan de racks gekoppeld zijn, waarna het zeewater weer terug de zee in wordt gepompt.

[gv data=”AvvJc4Uw3aA”][/gv]

Volgens Microsoft mengt het ‘serverwater’ snel met het omliggende zeewater en normaliseert de temperatuur dus weer snel. Microsoft gaat nu een jaar lang kijken hoe de module presteert op het gebied van energieverbruik, interne luchtvochtigheid en uitwendige geluids- en temperatuurniveau’s.

Meer over Bill Gates’ bedrijf lezen? Uit dit artikel blijkt dat Microsoft’s Mobile nog steeds leeft. Hier lees je alles wat nieuw was aan de gigantische april-update van Windows 10. Tot slot beschrijven we in dit artikel hoe je tot €250.000 kunt verdienen aan het vinden van bugs in Windows.

2 reacties

  1. Leuke ontwikkeling … Noem ik innoverend.
    Onderwater hebben we nog ruimte zat en koeling is vrij eenvoudig.

    Maar ja, met server onderhoud is het lastig en houd zoiets maar jarenlang compleet waterdicht.
    We gaan het zien !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *