Video: dit is ’s werelds eerste echte cyborg?

Auteur: , Geen reacties
Werelds-eerste-cyborg

Een man uit Zweden heeft een prothese aan laten meten die verbonden is met zijn zenuwen. Hiermee kan hij hem dus met zijn hersenen besturen, wat hem 's werelds eerste cyborg maakt.

Door sensoren in het bot van de geamputeerde arm te plaatsen, die verbonden werden met de zenuwen in zijn spieren, kan hij de robot-onderarm besturen zoals al zijn andere ledematen: met zijn hersenen. Deze sensoren lezen de elektrische signaaltjes die uit de grijze massa van de man komen, om die vervolgens om te zetten in de juiste bewegingen.

Prothese van de toekomst
Er zijn tegenwoordig meer protheses die de drager steeds meer mogelijkheden geven, maar dit is voor het eerst dat er een dergelijk resultaat gerealiseerd wordt. Sinds de operatie kan de patiƫnt zijn baan als vrachtwagenchauffeur weer oppakken. Het is zelfs mogelijk om de veters van de schoenen van zijn kinderen weer te strikken.

De volgende stap voor het onderzoeksteam is om gevoel na te bootsen in deze robotarm. Het is namelijk ook mogelijk om signalen vanaf de prothese terug te sturen naar de hersenen. Het team zegt hier inmiddels druk mee bezig te zijn om dit te realiseren. Ben je benieuwd hoe dat eruit ziet? In twee video’s wordt de prothese gedemonstreerd. Aan het gezicht van de Zweed te zien is hij er in ieder geval dolgelukkig mee, het ziet er dan ook behoorlijk indrukwekkend uit.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).