Dit is waarom Apple moet gaan oppassen

Auteur: , 18 Reacties
Apple en doekoe

Terugkijkend op afgelopen week is het je vast niet ontgaan dat Apple een nieuwe iPhone, iPad en Apple TV heeft aangekondigd. Apparata blikt nog even terug op de keynote van dinsdag en we zetten daarbij een kritische bril op. Waar heeft Apple steken laten vallen?

De magie van een keynote van Apple van pakweg 5 jaar geleden is voor ondergetekende al een beetje verdwenen. Toch blijft het leuk om via een livestream mee te kijken waar onder luid applaus een nieuw Apple-product wordt aangekondigd. Maar was dit applaus wel elke keer terecht?

iPad Pro

We beginnen even met de aankondiging van de grote iPad Pro. Apple kondigt bij zijn grootse iPad tot nu toe twee leuke accessoires aan. De hippe Apple Pencil die, vooral gericht op kunstenaars en tekenaars, niet heel interessant is voor consumenten. En de Smart Keyboard. De twee gadgets verliezen hun ‘leukigheid’ als je erachter komt dat aan beide accessoires een serieus prijskaartje hangt. Waar de Pencil, gezien de techniek, met 99 dollar nog aardig wegkomt slaat Apple de plank volledig mis met de Smart Keyboard. Om deze aan te schaffen vraagt het Amerikaanse bedrijf namelijk 169 Benjamins. Zolang de QWERTY-toetsen niet uit Swarovski kristallen bestaan is de prijs totaal niet gerechtvaardigd.

iPhone 6S en 6S Plus

Kort na de iPad Pro presentatie kwam de nieuwe Apple TV en daarna was het dan eindelijk tijd voor het moment suprême. De nieuwe iPhones! Zoals je van een ’S’ update kunt verwachten ging het om een bescheiden facelift op basis van de iPhone 6 en 6 Plus. Een betere processor, een betere behuizing en scherm, een betere camera en een paar nieuwe tweaks in combinatie met het nieuwe 3D-Touch die iPhone 6S-bezitters straks kunnen gebruiken in iOS 9. Het is zelfs mogelijk om met de nieuwe camera filmpjes te schieten in 4k-kwaliteit. So far so good.

Dan kijken we naar prijzen en daar komt de bekende Apple-aap uit de mouw. Het instapmodel van de iPhone 6S krijgt namelijk slechts 16GB geheugen. Het model daarboven, die 100 euro meer kost, beschikt over 64 GB. Laten we even zeggen dat je een stuk of 10 apps (naast de standaard verplichte Apple-apps) geïnstalleerd hebt en zo’n 30 foto’s in je filmrol hebt staan. En je schiet 3 of 4 filmpjes in 4K. Ben je in het bezit van de 16GB-variant? Bam. Geheugen vol. Apple heeft de 32GB-variant geweerd uit het gamma van de nieuwe iPhones en kiest voor 64GB als upgrade-model. Heb je daar nog niet genoeg aan kun je kiezen voor een 128GB variant. Waarom dan in vredesnaam 16GB als standaard houden en niet gewoon 32GB met de nieuwe 4k-filmmogelijkheid, iOS 9, en de alsmaar groter wordende apps? Juist. Daar komt Benjamin weer om de hoek kijken. Wist je dat iOS 8 bij de introductie 23.1% van het totale geheugen afsnoepte bij installatie en dat Apple hiervoor is aangeklaagd? Van die 16GB is eigenlijk maar 12,3GB voor eigen gebruik over.

Europese prijzen

In Duitsland gaat de iPhone 6S 16GB een dikke 739 euro kosten. In Frankrijk (en vermoedelijk ook Nederland) zelfs 749 ballen. Voor de 64GB-variant moet je 849 of 859 euro neertikken. Ben je in de markt voor een iPhone 6S of 6S Plus en wil je alles eruit halen wat erin zit ben je min of meer verplicht om uit te wijken naar de 64GB-versie kijkend naar voorgaande zaken en de gedachte dat je niet op de derde dag van je vakantie al met een vol geheugen opgeschept zit. De vraag is hoelang Apple nog mega-aantallen iPhones gaat verkopen met een enorm concurrerende markt die anno 2015 sneller groeit als ooit tevoren. Misschien is het tijd voor een echte game changer.18 reacties

Ik ben er helemaal over eens. 5 jaar of ouder keek ik nog met plezier naar alle keynote’s. Dit omdat er ook humor in zat, en het was OF steve jobs of mss 2 a 3 mensen van apple zelf. Af en toe had je ook wel iemand anders.

Nu echter, krijg je een band te zien op het einde. Iemand die zit te lullen over zijn frogger kloon en wat nog meer allemaal.

En dan hebben we het nog niet gehad over de producten. Ik denk nogmaals dat chinezen de wereld van mobiele telefoons gaan veroveren. Want er zit een gigantische prijs verschil in, en apple teerd nog steeds op de 16 GB variant. Ik denk dat mensen nu wel wat bewuster van worden.
Snap niet waarom jullie zo verbaasd zijn over de 16gb model. Apple dwingt je gewoon 100 euro extra uit te geven vuur en 64 gb model. Stel dat 25% dat doet. Dat levert veel meer op dan instapmodel 32gb.
Ik snap niet waarom iedereen zo verbaasd is over het 16 GB model.
Het 16 GB model past juist prima in de huidige strategie van Apple.

– Het OS wordt met iOS 9.x kleiner dus daar is je eerste voordeel.
– Apps worden kleiner omdat er straks onderscheid gemaakt gaat worden tussen toestellen, je download straks niet de hele app maar alleen het gedeelte voor jou telefoon.
– Muziek staat niet langer op je toestel maar komt via Apple Music
– de cloud wordt goedkoper.

Het enige wat straks nog gaat opbreken is 4k video (350 MB per minuut) maar de kopers van het 16 GB model vallen niet binnen de 4K doelgroep dus dat kun je eigenlijk ook al afstrepen.

Ik heb in ieder geval vanmorgen mijn reservering geplaatst.
De iPhone 6+ (64GB) wordt geüpgrade naar een 6s+ (64GB) op 25 september :D
@Donstil: Min of meer laat je je dus opdwingen wat Apple wil, in plaats van je eigen weg te volgen. Gefeliciteerd!
@frietjemet: Ach jongen zoek toch een andere hobby dan enkel Apple afzeiken, je bent wel heel erg doorzichtig.
@frietjemet: ieder zijn eigen keus, Apple maakt prima producten.
Men verwacht revolutie van Apple, en dat kunnen ze niet waarmaken. Acht jaar geleden kwam de eerste iPhone op de markt, dat was een zucht van verlichting, maar sinds dien zijn het slechts incrementele updates geweest.
@Jochempie: Ben ik helemaal met je eens, al was de eerste iPhone niks nieuws onder de zon. Nokia had al een dergelijke smartphone in 2005, al heeft Apple het geheel wel ver doorontwikkeld en daarmee een super productlijn neergezet waar ze nu nog de vruchten van plukken.

De eerste iPod, dat was pas een revolutie. Wel met een menustructuur die van Creative kwam, maar het geheel was gewoonweg perfect. Heb er zelf nooit een gehad maar wat was ik onder de indruk toen een vriend van me dat apparaatje demonstreerde!
Owh ik dacht dit gaat over de boete die Apple in China heeft gekregen wegens belastingfraude. Maar zoals gewoonlijk lees je daar niks over op deze site.

Ruben misschien een beetje gefrustreerd omdat hij van plan was een 32gb 6s te halen, maar nu genoodzaakt is voor de duurdere 64gb te gaan?
@ffw88: Jup, ik ben er ook ingetuind. Allemaal geblaat wat al breed aan bod is gekomen.
Nooit geweten dat Apple ooit aangeklaagd is voor het formaat van het besturingssysteem. En iedereen maar janken over het formaat van Android..

Dat is dus wederom een mythe die BUSTED is.
Dat niet alleen…. Ik heb dit jaar mijn iPhone 6 Plus voor 873.05 euro gekocht bij Wehkamp.

En als ik nu naar de Duitse prijzen kijk zie ik dat nu voor een iPhone 6s Plus 959,00 € kost…

Dit is belachelijk…
Iedereen is gedwongen om de 64 GB aan te schaffen ivm de 4k opname functionaliteit.
Dus je kunt wel concluderen dat de 6s Plus variant geen record zal zijn.
Een Benjamin (Benjamin Franklin) is een briefje van 100 dollar. 169 benjamins is 16900 dollar. Hoewel apple duur is is het niet zo duur. Tenzij Ze met een gouden keyboard uitkomen. Hoe dan ook vind ik het allemaal vrij onzinnig. Wie gaat er nu 100 euro betalen voor een pen die misschien 5 euro kost om te produceren? (Een vervangende wacom pen kost je 20 a 30 euro en concurrerende producten leveren de pen er gewoon bij inclusief opbergmogelijkheid)
De 16 Gb lijkt me volkomen logisch. Er zijn immers nog genoeg mensen daarbuiten die een mobiel toestel enkel kopen op te telefoneren, en misschien eens facebook of hun mails te checken. Velen hebben daarnaast ook een tablet voor hun apps. +1

Wat de iPad Pro betreft. Die wordt een groot succes. Er zijn vandaag meer dan 11 miljoen Apple Developpers wereldwijd. Ik ben er één van. Ik heb er alle baat bij om mijn product (in mijn geval tijdschriften) te tonen aan mijn (potentiële) klanten op een zo aantrekkelijk mogelijke manier. Als slechts 1 op de 10 Developpers er ook zo over denken, dan weet je dat de Pro Apple geen windeieren zal leggen.

En tenslotte, wat maakt Europa uit voor bedrijven als Apple/Samsung?
@Pixed: Mensen die bellen, facebooken en een mail doen kunnen nog prima 6 jaar met hun Iphone 5 verder want de 6 en zeker de 6S voegt dan helemaal NIETS maar dan ook NIETS toe.
Dus dat slaat nergens op.

Er zijn ook nog mensen die dagelijks op een C64 rommelen. Maar het merendeel van de klanten staat wel normaal in de wereld en die hebben meer als 16Gb nodig en dat is een feit.
Die instapper met 16gb is belachelijk en je leest dat overal en niemand begrijpt dat.
Dat er een paar geitenwollensokken genoeg aan hebben doet niets af aan het feit dat het voor de massa niks is en dus gedwongen worden de 64Gb te kopen.

Ophouden met dat Rutte gelul, recht praten wat krom is !
Nergens heb ik gezegd dat een ouder toestel niet meer kan dienen. Dus uw betoog op mijn reactie is vooral hard roepen naar de wind.

Vele mensen willen een iphone om een iPhone te hebben, niet omwille van de vele mogelijkheden die het toestel biedt. Misschien niet de beste vergelijking, maar vele mensen willen bv ook een MINI, maar niet iedereen rijdt met een Cooper of Cooper S, de meeste zijn een One, het basis model.

We gaan eens spreken een jaar na introductie van een evt 16 Gb toestel. Kijken hoeveel windeieren het hen gelegd heeft…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).