Dit is waarom Gear S2 de concurrentie gaat verslaan

Gear S 2 wit
Gisteren werd de Gear S2 gepresenteerd op IFA 2015 en het horloge van Samsung lijkt in niets op andere smartwatches.

Pluspunten

Om te beginnen is de Gear S2 in alle opzichten een normaal horloge. Hij heeft de afmetingen, vorm en gewicht van een traditioneel horloge en de tijd wordt -anders dan bij concurrerende smartwatches- op elk moment weergegeven. Het AMOLED-scherm ligt iets lager dan het glas, wat een soort halo-effect creëert waarbij het licht van het display weerkaatst aan de binnenkant. Samsung maakt hier gebruik van door het scherm op een aantal momenten te laten gloeien, bijvoorbeeld als je het eind van een menu of lijst hebt bereikt. De natuurlijk zwarte achtergrond past perfect bij het ontwerp.

We wisten natuurlijk al langer dat de Gear S2 (mede) bediend wordt met een roterende Bezel. Achteraf een logische vondst: horloges hebben ze al tijden, maar meestal heeft het geen enkele functie. Deze bediening is hier mede handig omdat het scherm maar 1,2 inch groot is. Voor het eerst valt na te gaan hoe deze bediening zal werken in de praktijk.

Het lijkt in veel opzichten op de digitale kroon van Apple, maar met de ring kun je sneller en preciezer scrollen, eenvoudigweg omdat hij groter is en je geen hele nauwkeurige bewegingen hoeft te maken.

Unieke functies

De Samsung Gear S2 beschikt over een aantal features die bij andere watches ontbreken. Zo worden Bluetooth en Wi-Fi ondersteund en kun je dankzij de ingebouwde e-simkaart op een aantal modellen ook gebruikmaken van 3G-internet. Hij is ook voorzien van een NFC-chip, wat contactloos betalen met Samsung Pay mogelijk maakt.

Hoewel de Gear S2 op Samsung’s eigen besturingssysteem Tizen draait, is het mogelijk hem te koppelen aan verschillende Android-toestellen, niet alleen die van Samsung -en zelfs aan iOS. Verder is hij zowel stof- als waterbestendig. Op termijn wil Samsung hem laten samenwerken met het internet of things, zodat hij bruikbaar is in slimme apparaten in het huishouden.

Minpunten

Gebruikers die gisteren de kans kregen de watch uit te proberen melden dat het laden van apps soms wat lang kon duren. Voorlopig blijft het ook nog afwachten of de software van het niveau is als het design en de gebruiksvriendelijkheid.

Conclusie

De conclusie moet zijn dat Samsung een smartwatch heeft gemaakt die voor het eerst de vorm, het gewicht, en in alle opzichten de feel van een traditioneel horloge heeft, zonder dat hij qua features achterblijft bij modellen die duidelijk herkenbaar zijn als smartwatch.

4 reacties

  1. Ik vind dit een interessante ontwikkeling, ik had geloof ik ook een andere smartwatch gezien die een dergelijk invoersysteem gebruikt, dat gaat de goede kant op. Mis alleen nog steeds een echte killerapp. Een stappenteller en een hartslagmeter is leuk, maar die kan ik voor een fractie van de prijs bij de action kopen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *