Dit is waarom jij je niet schuldig voelt als je downloadt

Piraterij
Je steelt geen fiets en geen computer, dus ook geen film. Dat was lang de boodschap die je voorafgaand aan een DVD’tje kreeg voorgeschoteld door Stichting Brein. Nu weten we waarom die redenering eigenlijk geen hout snijdt.

Er zijn duidelijke verschillen tussen het downloaden van een film en het stelen van een fiets. Als je een film downloadt, raakt er niemand zijn eigen film ‘kwijt’. Een fiets is een tastbaar iets, een torrent niet. En dat is precies de reden waarom mensen zich eigenlijk nauwelijks (of in ieder geval: minder) schuldig voelen als ze op download drukken. Wetenschappers (het NeuroScience Lab van het Monash-instituut) hebben het nu aangetoond: tastbare goederen worden door onze hersenen heel anders verwerkt dan niet-tastbare goederen. In een onderzoek in drie delen laten zij onder meer zien waar er hersenactiviteit te meten valt als we aan deze twee dingen denken.

Allereerst werd simpelweg gevraagd aan de respondenten of zij eerder niet-tastbare goederen zouden stelen dan tastbare. Dat bleek inderdaad overwegend het geval. In de tweede fase werd het interessanter: daar werden hersenscans gemaakt terwijl de onderzoekssubjecten aan verschillende scenarios (stelen van verschillende ‘spullen’) dachten. Daarbij werd bij niet-tastbare items een veel lagere activiteit in de zogenaamde orbitofrontale cortex gemeten. Dit hersendeel is geassocieerd met moreel handelen.

De onderzoekers leggen de schuld voor de verschillen bij de evolutie:

“Evolutionarily, we have interacted more with physical goods – particularly in respect to ownership. So that is why we are hardwired to respect these more compared to intangible items such as ideas or software.”

Je kunt er dus zelf helemaal niks aan doen dat je met zoveel plezier alles van torrent-sites haalt. Het is allemaal de schuld van de evolutie.

Zie ook: Piraterij kan verkoop een boost geven.

Nog geen reacties

  1. Schuldig voelen aan downloaden? Never.
    Want? Nou simpel. Ik produceer muziek. Techno, Tech House, Deep House. Mijn muziek wordt de godganse tijd ‘gejat’, maar ik kan daarvoor geen aangifte doen. Politie stelt dat ze wel wat beters te doen hebben… Dus ik download met een goed gevoel omdat mijn shit ook vrolijk gedownload wordt.

  2. We betalen al JAREN thuiscopieheffingen op alles wat een datadrager is, van Smartphone tot USBstick, van Smart TV met enige opslag tot hardeschijf.
    Er zijn genoeg mensen met dragers vol vakantie/prive foto en videos en betaalden daar rechten over die nooit bij hun terecht zullen komen terwijl ZIJ de producent/artiest zijn.

    Met andere woorden, je betaald sowieso een boete voor iets wat je nog niet gedaan hebt of je het nou doet of niet.
    Nu met media zoals Netflix, Spotify en andere diensten zie je dat mensen gewoon graag betalen voor kwaliteit, ondertussen blijven de heffingen lekker doorgaan.

  3. Leuk om te lezen dat het bij een fiets wel gezien wordt als diefstal, maar bij media niet. Dit terwijl het hier beide gaat om “zonder te betalen iemands spullen gebruiken”. Interessant, zo’n mensenbrein 😉

    FIlms vind ik zelf twijfelachtig: ja, het is broodroof voor acteurs, regisseurs, bioscopen, enz. met de producenten en distributeurs heb ik dan weer geen medelijden. Is een film éénmaal op TV geweest, zouden de rechten moeten vervallen. Te oud en met een VCR kon je het vroeger ook al opnemen.

    De muziekindustrie moet ophouden met het geneuzel: de commerciële muziek, met bijbehorende niet-artistieke videoclips zijn er alleen maar als reclame voor de artiest en dienen voor het vol krijgen van concertzalen en festivals.

    Ik kijk net op de site van Ziggo Dome en het goedkoopste kaartje voor Il Divo kost €53,90 ex consumpties, parkeren en merchandise. Doe ff normaal!

    Daarnaast is het heffingen systeem voor muziek zo krom als wat:

    – BUMA/Stemra: afdragen voor het maken van een nummer
    – SENA: rechten afdragen voor het afspelen van een nummer
    – Thuiskopie heffing: afdragen voor het bewaren van het nummer
    – NORMA: afdracht voor live-optreden op TV

    De fiets:
    – BUMA/Stemra: afdragen voor het fabriceren van de fiets
    – SENA: rechten afdragen voor het zitten op de fiets
    – Thuiskopie heffing: afdragen voor het bewaren van de fiets in je schuur
    – NORMA: afdracht voor kijken naar de fiets tijdens de tour de France

    – €50,- voor aanwezigheid bij de Tour de France met de fiets als hoofdact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *