Dit is waarom je niet alle YouTubers moet geloven

Auteur: , Geen reacties
Pewdiepie

Ze zijn niet allemaal even eerlijk.

YouTube accounts verdienen hun geld met views per video. Dit is slechts een deel van het totale inkomen. Naast views krijgen de YouTubers geld voor onder andere merchandising en sponsored content. Dat laatste moet je goed in de gaten houden op de videodienst. Voor je het weet wordt je keihard gefopt.

Meestal staat er in de beschrijving van een video gemeld of dat de video gesponsord is of niet. Andere YouTubers zeggen dit eerlijk bij de start van de video. Dan zijn er nog YouTubers die de boel presenteren alsof het een eigen video is. Warner Bros sloot in 2014 een deal met enkele YT’ers, waaronder PewDiePie. De game Middle Earth: Shadow of Mordor moest worden gepromoot zonder hierbij glitches in beeld te brengen of te praten over slechte dingen van de game. De 26-jarige Zweed had “This video was sponsored by Warner Brother” in de omschrijving gezet, maar dit was enkel zichtbaar nadat men op ‘Meer weergeven’ had geklikt. Volgens de Federal Trade Commission (FTC) is dit niet eerlijk en hebben consumenten niet goed door dat ze met reclame hebben te maken.

PewDiePie presenteerde de video als ‘onafhankelijke gameplay’ en gaf commentaar tijdens het spelen. Er was echter niets onafhankelijks aan en de YouTuber kreeg enkele duizenden dollars van Warner Bros voor de video. De gamestudio is nu door de FTC op het matje geroepen. Warner Bros mag in de toekomst niet meer deze valse vorm van reclame toepassen.

Under a proposed FTC order announced today, Warner Bros. is barred from failing to make such disclosures in the future and cannot misrepresent that sponsored content, including gameplay videos, are the objective, independent opinions of video game enthusiasts or influencers.

Ben je dus benieuwd naar een game, lees dan enkele reviews op diverse sites om een goed beeld te krijgen. Oordeel op basis van één video en voor je het weet ben je in een nasty reclamecampagne getrapt. De bewuste video staat hieronder.Er zijn (nog) geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).