Dit is waarom je nú moet overstappen op Windows 10

Windows 10
Ja, je hebt nog even de tijd. Stel echter niet te lang uit, anders mis je de boot.

Windows 10 is een topsysteem

De meeste gebruikers ervaren de nieuwe interface, waar weer gewoon een startmenu en standaard-bureaublad in zit, als bijzonder prettig. De instellingen zitten allemaal overzichtelijk bij elkaar en elk jaar worden er twee grote updates uitgebracht.

Nadelen zijn er echter ook, vooral op het gebied van privacy. Windows 10 verzamelt een hoop informatie over je en door akkoord te gaan met de gebruiksovereenkomst accepteer je ook dat Microsoft deze mag delen met zo ongeveer alles en iedereen. Houdt daar rekening mee.

Grati$

Je bent een Nederlander, dus je houdt van gratis. Microsoft heeft om een aantal verschillende redenen besloten Windows 10 in eerste instantie gratis aan te bieden. Ten eerste was Windows 8 niet bepaald een onverdeeld succes. Om de concurrentie de pas af te snijden wil men graag gebruikers binden met een nieuw, goed werkend OS. Bovendien draait de Windows-app-store nog niet zoals men wil en ook daarvoor zijn nieuwe gebruikers hard nodig.

Wie Windows 7, 8 of 8.1 gebruikt kan gratis upgraden (Windows 8 gebruikers moeten dan wel eerst de moeite nemen over te schakelen naar 8.1). Je hebt tot 29 juli de tijd om dit te doen. Wat 10 daarna gaat kosten is nog onduidelijk. In ieder geval een stuk meer dan gratis.

Zo installeer je Windows 10

Waarschijnlijk ben je de pop-ups inmiddels zat, maar niet iedere gebruiker krijgt Windows 10 zo aangereikt. Wil je overstappen maar krijg je de meldingen niet, dan kun je het volgende doen.

Ga naar Start/Configuratiescherm/Systeem en beveiliging/Windows Update en kijk welke updates er klaar staan. Het update-nummer van Windows 10 is KB3035583. Staat deze er niet bij, klik dan op OK/Naar updates zoeken en wacht tot hij binnen is. Je kunt ook naar deze site gaan, waar het naast installatie via internet ook mogelijk is de update op een USB-stick te zetten.

Nog geen reacties

 1. Ik heb geen onderzoek gedaan, echter ik ervaar de windows 10 interface als onoverzichtelijk en niet intuitief. En in mijn omgeving hoor ik meer mensen klagen.
  Je moet eerst klikken en dan out of the blue notepad intypen etc
  mijn hemel als ik wil typen gebruik ik wel linux met bash
  wat een ellende

 2. Ach, die privacy dingetjes zijn allemaal wel uit te vinken. Er zwerven zelfs de nodige tooltjes voor rond op het internet, om dit nog gemakkelijker te maken.

  Ik kom nog wel regelmatig allerlei zuurpruimen tegen die aan Windows 7 blijven kleven als was het good-old XP, maar het trage opstarten en het vele herstarten t.b.v. van de systeemupdates maakt dat een stap naar versie 10 best te pruimen is, eigenlijk. Zeker als je ClassicShell installeert om onder de Windowsknop weer de oude menufunctionaliteit terug te krijgen.

  • @RRRobert: I thank you sir.. Je hebt m’n hele dag goed gemaakt. Gister, ik dacht ik zet m’n PC aan en ga ff douchen. Ik kom terug en ik zie Windows 10 wordt er automatisch op geinstalleerd. Best irritant, vooral door die start menu, maar nu vind ik het eigenlijk best wel lekker werken, dat Windows 10. (Dankzij die ClassicShell)

 3. ik ben eigenlijk best tevreden van windows 10, enkel hoeft die sluikreclame niet van candy crush dat ik in de store ZOU kunnen dlen, alle geluk kun je deze wel verbergen.

 4. Hou je van gratis dan stap je over op een besturingssysteem dat altijd gratis is, geen virusbescherming nodig heeft en je geen zorgen hebt over bespioneerd te worden. Ik ben een jaar geleden overgestapt en ik zou echt niet meer weten waarom in ooit nog Windows zou draaien.

 5. Kan je van W7 Enterprise naar W10 Professional? Als in: is die dan geactiveerd? Ik heb nu W7 Enterprise. Maar ik wil naar W10P. Ik weet echter dat van W7E naar W10E niet gratis kan, maar dat wil ik ook niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *