Dit is waarom je stem anders klinkt op een opname [video]

En dit is waarom geluid anders klinkt in je hoofd dan op een opname
Iedereen kent dat wel. Je denkt dat je een mooie, zwoele stem hebt, maar als je dan naar een opname van jezelf luistert, klink je als een bezopen walrus die in een emmer boert. Hoe kan dat?

Ten eerste ligt het uiteraard aan de kwaliteit van de opnameapparatuur. Hoe goed moderne microfoontjes in smartphones ook zijn, en hoe uitgebreid noise-cancelling software ook is, niets kan op tegen een degelijke studiomicrofoon op een statief. En die kan op zijn beurt weer niet op tegen je eigen oortjes. Daar zit al de eerste vertekening.

Veel belangrijker is een stukje biologie wat hieraan ten grondslag ligt. Als je naar jezelf luistert hoor je niet alleen wat er uit je waffel komt zetten, maar ook de trillingen die je in je hoofd teweeg brengt als je praat. Dit wordt dan weer door je hersens geïnterpreteerd als zijnde ‘jouw’ stem, terwijl de mensen om je heen het zonder die extra trillingen moeten doen.

[gv data=”uvosNz0Xq7g”][/gv]

Nog geen reacties

 1. Sorrie, maar ik heb nog nooit zon onzin gehoord. Als je praat hoor je juist je Eigen stem zo goed als je maar kan horen. Zodra je opneemt en afspeelt blijft er niets van je Eigen stem over omdat de geluidskwaliteit van zowel opname als afspeel apperatuur anno 2013 niet in staat zijn natuurlijk geluid weer te geven. De gemiddelde geluidskwaliteit is maximaal 1%. En ja dan klinkt het inderdaad slecht als je jezelf terug hoort via afspeel apparatuur.

  En oja, iedereen die het woord Bose durft te noemen heeft geen benul van geluidskwaliteit.

  Arthur.

  • @arthur: Het is zeker niet zo dat je ‘je eigen stem zo goed hoort als je maar kunt horen’.
   Het is wel degelijk zo dat de trillingen in je hoofd, via het bot, je stem anders doen klinken.

   Met een goede microfoon en goede speakers kun je dus zeker wel een goed beeld krijgen hoe andere mensen jou horen, en dat is zeker niet zoals jij denkt dat ze het horen…

 2. Als je de ideale opname van je eigen stem zou kunnen maken en perfect af zou kunnen spelen dan hoor je je eigen stem inderdaad beter dan wanneer je naar jezelf luistert. Alleen zulke apparatuur bestaat anno 2013 helaas niet. Het geluid wat die jongen gehoord heeft is zowiezo zwaar vervormd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *