Dit is wat 12 grote financiële analisten denken over Bitcoin

Dit zeggen analisten over de Bitcoin
De meeste analisten zijn niet erg positief over cryptovaluta, maar dat is natuurlijk slechts één kant van het verhaal.

De een steekt er zijn handen voor in het vuur, de ander wacht met cynische spanning af tot de bubbel barst. Wie dan ook uiteindelijk gelijk gaat hebben, cryptocurrency zoals de Bitcoin zijn niets anders dan feeënstof. De waard van de virtuele munt is zo hoog als de hoeveelheid geld die ‘de markt’ er voor over heeft en zonder daadwerkelijke ijkpunten is het fenomeen erg moeilijk te definiëren. Daarom waagde 12 analisten van grote Amerikaanse banken (waaronder JPMorgan en Goldman) zich voor BusinessInsider aan het beoordelen van de Bitcoin. Als iemand er iets zinnigs over te zeggen heeft, dan is het wel een analist!

James Faucette, Morgan Stanley
De Bitcoin is €0,- euro waard. Niets. Nada. We beschreven de mening van deze analist al eerder in dit artikel. Hij stelt dat een virtuele munt nauwelijks te taxeren/waarderen valt en dat het tevens moeilijk is om de munt zelf te definiëren. In tegenstelling tot bijvoorbeeld goud, is de schaal waarop je de waarde kunt baseren niet of nauwelijks identificeerbaar.

Chief Investment Office team, UBS
“Het probleem met cryptocurrency is het feit dat er een potentieel oneindige voorraad is, waardoor de waarde moeilijk te controleren is.” Het team voegt daaraan toe dat de fluctuerende waarde van praktisch alle virtuele munten duidelijk maakt dat het hierbij gaat om een speculatieve bubbel. Wel prijzen ze de groei van de blockchain-technologie, de manier waarop lineair data-elemementen (bijvoorbeeld de code die een Bitcoin zijn waarde geeft) worden opgebouwd.

Nikolaos Panigirtzoglou, JP Morgan
Panigirtzoglou vindt dat een valuta zoals de Bitcoin meer potentie heeft om te groeien dan goud. “Gebaseerd op andere manieren om welvaart op te slaan (zoals goud), hebben cryptovaluta meer potentie om verder te groeien.” Het is met andere woorden volgens hem mogelijk makkelijker om bezit op te slaan in virtuele munten dan in bijvoorbeeld goud.

Zach Pandl en Charles Himmelberg, Goldman Sachs
Deze twee analisten geloven dat cryptovaluta een “legitieme en veelgebruikte vorm van geld” kunnen worden, kijkende naar bijvoorbeeld de ‘dollarisatie’ van veel landen, wat suggereert dat er veel vraag is naar internationale valuta. Ze voegen daaraan toe dat het vooral voor minder ontwikkelde landen een goede mogelijkheid is, omdat conventioneel geld daar niet goed bevoorraad worden vanwege een gebrek aan professionele services.

Quinlan & Associates
De voorspellingen van deze firma zijn zachtst gezegd niet zo rooskleurig. Volgens hen zal de Bitcoin tegen het einde van dit jaar nog geen $2000,- dollar meer waard zijn; een daling van minstens 80%. De mannen baseren overigens hun mening op een interessante berekening die ze maakten. Op basis van de kosten van het produceren van Bitcoins en de ‘winkelwaarde’ van een munt (zwarte markt en legale handel meegerekend) komen de heren uit op 1 BTC = 1.780 USD.

Mitch Steves, RBC Capital Markets
Steves prijst vooral de gedecentraliseerde natuur van cryptovaluta, of terwijl het feit dat de munt door iedereen gemaakt kan worden. Daarnaast is een ander fundamenteel aspect van de Bitcoin volgens hem belangrijk: “Voor cryptocurrency zijn geen materialen nodig; de munten reizen met je mee zolang je maar een internetverbinding en een telefoon of laptop hebt. Deze opslag van waarde kan niet ingenomen/gestolen worden zonder je privésleutels (wachtwoorden, red.)”

Belinda Boa, BlackRock
Belinda Boa stelt namens BlackRock kort maar krachtig dat het niet slim is om in Bitcoins te investeren. Ze noemt de waarde van de munt gebaseerd op bubbel-achtige waarderingen.

Lilian Chovin, Coutts
Chovin stelt dat er niets anders dan sentiment heerst rondom cryptocurrency. In wezen heeft ze gelijk, maar goed, ook een brood is slechts zoveel waard als het bedrag dat men ervoor over heeft. Een ander punt is daarentegen wel valide, want dergelijke valuta zijn vatbaar voor overheidssancties. Kijk maar naar Zuid-Korea.

Viktor Shvets, Macquarie
Deze analist maakt een bijzondere vergelijking: Bitcoins zijn een technologische sprong, zo groot als de massaproductie van auto’s aan het begin van de twintigste eeuw. Waarom? Volgens de excentrieke man is de basis van cryptovaluta gebaseerd op vooruitstrevende en duurzame technologieën zoals de auto dat ook ooit was. Bitcoin heeft volgens Shvets de capaciteit om onze samenleving daarom net zo te veranderen als auto’s dat ooit deden.

Teunis Brosens, ING
Onze landgenoot Brosens stelt dat de Bitcoin te ver afgedreven is van het originele doel om een gedecentraliseerd betaalsysteem te worden. De groei die we de laatste tijd zien (en de daaropvolgende keldering) is volgens hem veel te radicaal en onstabiel. “Op een dag, ergens na de hype, zal de Bitcoin terugkeren naar zijn origine van eerste jaren: een nicheproduct.”

Jamie Dimon, JPMorgan
De CEO van JPMorgan heeft zachtst gezegd een behoorlijke afkeer tegen cryptovaluta en noemt het fenomeen dan ook een grote scam. “De valuta (Bitcoin, red.) gaat niet werken. Je kunt geen zaken hebben waar mensen een munteenheid uit hun duim kunnen zuigen om vervolgens te denken dat mensen die het kopen heel slim zijn.”

Warren Buffett, Berkshire Hathaway
Buffett, een zeer bekende en rijke zakenman uit Amerika, is redelijk eenduidig over cryptovaluta: “Wat er hier aan de hand is, gaat slecht aflopen.”

Dat waren de meningen van een hoop hoge piefen en geschoolde economen, maar met de kracht van het internet en de massa daarbij kunnen mensen zelf bepalen wat ze al dan niet een verstandige investering vinden. Daarom zijn we ook zeer benieuwd naar jouw mening over cryptovaluta (zoals Bitcoin). Tot die tijd lees je in dit artikel hoe de grootste virtuele munten aan het herstellen zijn van het financiële bloedbad van de laatste dagen. Heb je je mening al gevormd, dan hebben we ook een beginner’s guide voor je voordat je daadwerkelijk je centen gaat investeren.

5 reacties

  1. Denk dat succes een harde dobber gaat worden voor de bestaande cryptos. Overheden zullen dit namelijk nooit kunnen toestaan.

    China / azie is het begin. Ze hebben namelijk een punt …. de honderden miljarden die particulieren in cryptos steken … die steken ze niet in de chineese economie ( aandelen van chineese bedrijven bv ) .

    Compleet parralel zonder toezicht … een eigen economie met eigen regels. Deels annoniem … Moeilijkheden met belastingheffing etc etc etc.

    Stel je voor dat de crypto NLG in opkomst komt en iedereen in nederland onderling met cryptos gaat betalen. Dag nederlandse economie … dag belastingstelsel … dag zorgstelsel en nieuwe wegen. Helaas denkt de gemiddelde … door winst verblinde ammateur belegger daar niet veel over na.

    Zover is het nog lang niet natuurlijk. Nu is het nog leuk. Paar honderd miljard is een druppel op de gloeiende economie plaat … immers 5 TRILJOEN aan gewone valuta handel per DAG. Maar wanneer de bubbel te groot gaat worden is het vanuit de overheid einde oefening. Ander overheidsrisico …. de spaarcentjes die de consument kwijtraakt bij een eventueele crash of knappende bubbel …. die centjes worden niet meer uitgegeven in de reguliere economie.

    De overheid wil controle … en om te kunnen bestaan is er controle nodig. Stel de bitcoin word omarmd door banken en overheden. “Fijn” zal je denken … maar het gevolg is dat de koers stabiel zal blijven en niet meer interessant voor geldwolven. Dus ….. een programeur start de “newbitcoin” en het feest begint opnieuw. Bitcoins in de verkoop want men wil “newbitcoins” … dag bitcoin koers.

    Ik denk dat de huidige cryptos uiteindelijk vervangen gaan worden door cryptos van de overheid. Net zoals het “geweldige” Venezuela nu doet 🙂 … zal nog een tijdje duren maar zodra het te groot gaat worden … doei doei

    Tot die tijd lekker zakcentjes binnenharken 🙂

    • @dgh74: ow en voor de bellegings nitwits …. zelfde crypto winsten kan je ook met normale valuta en “leverage” halen ( google er maar eens op )

      ALS ik january 2017 voor duizend euro aan EUR/USD had gekocht …. dan had ik nu 100000 euro winst gehad. Nogmaals door “leverage” … de normaalste zaak van de wereld in bellegings land. Leverage van 500 is zelfs mogelijk.

      Zelfde kan ook met olie … en zelfs met tarwe … cacao … goud etc etc … allemaal veilig en gereguleerd.

      Tip voor mensen die het leuk vinden om zich ergens in te verdiepen.

    • @dgh74: u snapt hem.
      Crypto marketcap in de gaten houden en afwachten totdat de overheid/banken met hun ‘eigen’ crypto-ish product komt maar wel waarde vertegenwoordigd, gereguleerd is dan stap ik direct vanaf de openingsdag in

      en wat je zegt, 98% heeft geen flauw idee waar ze hun centjes in stoppen. Je hoort altijd van die leuke theorieen van die beleggertjes die puur vanuit eigen positie lullen en het zelf geloven, maar als 1 ding zeker is is dat de crypto handel de meest lachwekkende handel is die ik ooit heb meegemaakt. Je hoeft niet eens te weten wat het is, en enkel naar de volatiliteit te kijken en je weet genoeg. Ik vrees dan ook dat er genoeg mensen zijn die aan het einde van de rit heel wat uit te leggen heeft aan zijn/haar partner :’)

      • @lekkaah: juist en dan te bedenken dat iedere 16 jarige puistenkop zijn eigen crypto kan opzetten.

        Starten op 0. Zelf 1 miljoen in een wallet duwen zonder waarde … 20 miljoen de markt opgooien … wachten totdat een dombo hapt … zijn miljoen cryptos verkopen voor 1 euro … en de volgende altcoin maar weer starten.

        In dit tempo zijn er over 10 jaar tienduizenden soorten altcoins in omloop.

        Goh .. bitcoin word te duur … na dan start ik de “pimplehead” met een waarde van 0 …. die te duur geworden … volgende maar weer starten.

        Die trein kan nooit blijven rijden. En daarom zullen banken nooit een crypto van een “onbekende” volledig omarmen. Immers het risico is supergroot dat een puistenkop met een alternatief komt … en dan is het doei doei bank. Gedogen ja … beetje mee stoeien ja .. beetje laten zien dat de bank met de tijd meegaat ja … maar niet meer dan dat.

        Ovrigens denk ik dat de komende jaren nog wel goed te verdienen valt. Heb zelf paar honderd ripples. Voor de fun en om te leren.

        Maar nogmaals … woekerwinsten zijn net zo “makkelijk” met gewone valuta … alleen weten de “zelfbenoemde bellegingsexperts” dit niet.

        • @dgh74: yep.. in mijn vak zeggen ze wel ‘ns als de taxichauffeur erover begint, stay out..
          wederom geheel met je eens, en ik geef die pimplehead niet eens de schuld, want iedereen denkt dat elke nieuwe crypto ook $20,000 aantikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *