Dit is wat er gebeurt als je PC-fans een Macbook geeft

Auteur: , 8 Reacties
Macbook Pro met Windows 7

Als je al je hele leven Windows gebruikt, dan moet je vast weleens aanhoren hoe eenvoudig en snel Mac OS X werkt. Maar is dat wel zo?

Geef een doorgewinterde Windows-user een Macbook en je komt er al snel achter dat ‘intu├»tief’ een behoorlijk rekbaar begrip is. Sterker nog: het blijkt behoorlijk ingewikkeld om zelfs de meest simpele functies terug te vinden. Waar is bijvoorbeeld de rechter muisknop gebleven en waarom doet de CTRL-toets niet meer wat ik ervan gewend ben?

Het zijn allemaal dingen waar je als Mac-beginneling honderd procent tegenaan zult lopen. BuzzFeed besloot voor de zekerheid toch nog even de proef op de som te nemen en zette een groepje Windows-fans achter een Macbook. Het resultaat is wellicht wat voorspelbaar, maar dat mag de pret niet drukken.8 reacties

Ik werk al 8 jaar op Mac EN Windows. en beide besturingssystemen hebben zo hun voor- en nadelen.

als iemand achter mn Mac gaat zitten beginnen ze na 10 seconden al te zeiken dat ze ’t niet snappen en dat ’t “onlogisch” is … terwijl, als je er objectief naar kijkt, een boel dingen op de mac veel intuitiever ontworpen zijn.

ik ben geen fanboy, maar als iemand die voor z’n werk met interfaces en ergonomie bezig is, valt er best objectief te beoordelen dat apple e.e.a qua interfaces goed voor elkaar heeft. (hoewel ik dat in mindere mate van toepassing vind voor IOS… )
@rnej: Ik werk ook met beide platformen en sommige dingen zijn beter op een Mac maar een hoop dingen zijn weer beter op windows. Onderaan de streep zijn beide systemen niet intuitief, niemand die nog nooit met een computer heeft gewerkt snapt windows of mac os direct.
Hoe dan ook geef ik de voorkeur aan windows, maar als alle games gewoon op linux draaiden dan was ik al lang volledig overgestapt op Linux.
@MrSkyline: intuitief was misschien een verkeerde woordkeuze. maar als voorbeeld: ik kreeg constant commentaar dat ze het “kruisje” in een venster niet kunnen vinden.

als je dan gaat kijken in de bovenhoeken en je ziet een rood balletje.. dan kan je er op zich wel vanuit gaan dat dat hetzelfde betekent…

en zo nog tig voorbeelden. (de help-functie die WEL waardevolle info bevat. spotlight.. )

overigens vind ik windows 7 echt een prima OS… windows 8 houd ik m’n mond maar over… ;)

mac heeft wel meer handigheidjes, zoals een bestand naar een mapje slepen, en als je dan de cursor boven het mapje houdt, dan opent hij die map en zie je de submappen. dat doet windows (nog?) steeds niet…. ubuntu wel, geloof ik… ? not sure.

nu zijn de verschillen sinds o.s. 10.0 en windows xp redelijk vervaagd over de afgelopen 10+ jaar… dat moet ik toegeven.. en windows 7 draait op mn thuispc echt goed en stabiel.
@rnej: In Windows 7 heb je standaard gewoon een rood vlak met een kruis om het venster te sluiten, lijkt mij vrij voor de hand liggend. Voor Windows gebruikers op een mac en andersom is het verwarrend omdat het ineens aan de andere kant van het venster zit. Wat betreft het openen van mappen als je er een bestand heen sleept. Dit doet windows niet, maar doet dit wel in de verkenner, in het vlak links met de uitklappende mappen kan je dit doen.
Windows 8 was niet top, maar wel ok. Ik ben wel te spreken over Windows 10 afgezien van het feit dat het alles van je wilt weten en er vreemde dingen in de EULA staan. Maargoed, alles dicht gooien en chrome met privacy badger en adblock er op. (alleen op deze pagina zitten al 13 trackers)
Ik gebruik al jaren een Mac, maar ik wordt nog steeds gallisch van de keyboard-shortcuts. Soms Ctrl-iets, dan weer Cmd-iets, of zelfs combinaties van Alt-Cmd-iets. Ik ben daar gewoon te oud voor. En nee, ik ben niet oud.
Wanneer ik weer eens op een Windows PC werk merk ik dat ik veel vaker toetsenbordcombinaties gebruik. Op de Mac zelden.
Het is maar wat je gewend bent.
Ik heb als fervent PC gebruiker na 3 weken mijn 2e hands Macbook Air (wilde het ook eens proberen) aan mijn vriendin gegeven.
Kon er wel mee werken maar zeker niet sneller of beter als op mijn Acer.
Vooral het gebrek aan bepaalde software vond ik een gemis.
Heb nog niet iets gevonden wat echt op total commander leek en echt hetzelfde kon en ook ACDsee miste ik enorm. De picture viewer in OSX was ruk. Met een muis werkte het iets prettiger als zonder (geen rechter muisknop of zoiets),.

Wat ik wel mis is het scrollen met 2 vingers over de trackpad, lekker makkelijk up and down scrollen.
@turbobrick: over 5 jaar zet je ze nog is naast elkaar: vergelijk de snelheid. waar windows is gemaakt om er na 3 jaar wel zo’n beetje een nieuwe te halen, is mac bedoelt voor minstens 10 jaar. hier in huis staat nu 7 jaar een imac. we hebben 1 windows computer van net 2 jaar voor de belasting aangifte, want dat kan niet op mac. de imac is nog steeds veel sneller als de windows, en ik was 6 toen we hem kochten. mijn zus 8. en kinderen dowloaden alles wat ze tegenkomen. je snap t zelf wel. ik ben meer van mac. ik heb zelf 2 windows computers gehad (die het bij elkaar misschien 4 jaar hebben gedaan) en dit is mijn eerste mac. deze is nu 2 jaar oud en doet het nog alsof die een maand is.
@gwnbmw: Ik doe alles op mijn acer uit 2009 !! Het draait prima en heb er wel Win7 64bit opstaan.
De Macbook air kwam ook uir 2009 en daar heb ik wel een SSD schijf ingezet, maar dan nog is die qua snelheid niet te vergelijken met mijn Acer.

Kortom, het is maar wat je met elkaar vergelijkt.
Mijn thuis Bouw PC’s draaide ik wel 10 jaar op want ik kon steeds hardware upgraden, iets dat je met iedere Mac op deze planeet eigenlijk wel kan vergeten.
En vwb snelheid kan je het zo snel maken als je wilt.
Voor 1000 euro bouw je vandaag nog een rete snelle PC, voor dat geld koop je tegenwoordig nauwelijks een Iphone met fatsoenlijke opslag en de nieuwste Ipad red je al niet eens met dat bedrag. Over Macs hoeven we het niet te hebben want met 1000 euro koop je helemaal niets.

Windows 7 is echt niet te vergelijken met oudere windows platformen, echt niet.
En als je daar constant problemen mee hebt dan ligt het aan de gebruiker.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).