Dit is wat we weten van Kepler 452B

Kepler 452B
Gisteren maakte NASA bekend dat de meest aarde-achtige planeet tot nu toe is ontdekt. Wat weten we van deze Kepler 452B?

Bewoonbare zone

Kepler 452B is een van de 12 superaardes die in de bewoonbare zone van hun moederster ligt. Dit betekent dat er water op voor kan komen. Een jaar duurt er 385 dagen. Hij is naar schatting 1,5 keer zo groot als onze aarde en heeft daardoor een goede kans om rotsachtig te zijn -een voorwaarde voor leven. De zwaartekracht is twee keer zo groot als die van de aarde – als er buitenaards leven is, dan zijn deze wezens waarschijnlijk kort en breed. Volgens NASA heeft hij ‘zes miljard jaar in de bewoonbare zone van zijn ster doorgebracht’, en dat zou ‘een substantiële kans op het ontstaan van leven’ bieden. Als je er planten naar toe zou brengen, zouden ze er waarschijnlijk overleven, zegt NASA. Het is echter niet zeker dat er water aan de oppervlakte is. De ster waar hij omheen draait is 4% groter en 10% helderder dan onze zon. De afstand tot deze ster is slechts 5% groter dan de aarde van onze eigen zon staat. Dat is een groot verschil met Kepler 186f, tot gisteren de beste kandidaat voor buitenaards leven, die om een rode dwergster draaide.

Met een afstand van 1400 lichtjaar tot de aarde -een lichtjaar is 9,46 biljoen kilometer- zijn we er voorlopig nog niet.

452B geeft ons een blik op onze eigen toekomst
De exoplaneet is 6,5 miljard jaar oud, 1,5 miljard jaar ouder dan onze eigen zon. Als onze eigen aarde zo oud is, zal er een ‘catastrofaal broeikaseffect’ gestart zijn, waardoor de oceanen opdrogen en het land zal veranderen in een desolate woestijn. Het bestuderen van Kepler 452B kan ervoor zorgen dat we beter begrijpen hoe onze eigen toekomst eruit ziet.

2 reacties

  1. Leuk artikel. Enkel leuk om inderdaad te kijken wat eventueel de toekomst van onze eigen planeet zou kunnen zijn. Immers, moest het mogelijk zijn om een ruimteschip te bouwen dat de lichtsnelheid benaderd (99,999999%), zou het toch nog een reis van 1400 jaar worden. Voor ons tenminste, voor de personen aan boord daarentegen…maar dat is een ander verhaal.

  2. Ik moet altijd zo lachen om die genoemde leeftijden. Deze planeet is zoveel miljard jaar oud….hahaha….het is misschien 4 pixels groot op de scan 🙂 En dan die Global warming nonsense maar volhouden, je blijft lachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *