Dit kan ’s werelds krachtigste $600 miljoen supercomputer

Auteur: , 2 Reacties
Sueprkrachtog

Hij zal net zo krachtig zijn als de 160 huidige dikste supercomputers bij elkaar.

Cray Computing en AMD zijn momenteel aan het bouwen aan ’s werelds krachtigste supercomputer ooit. De machine zal gebruikt worden voor wetenschappelijke doeleinden en de capaciteiten van het apparaat zijn nauwelijks voor te stellen.

De supercomputer, die gebouwd wordt aan de Oak Ridge National Laboratory, heeft dezelfde rekenkracht als de huidige top 160 supercomputers. Hoeveel is dat, vraag je je af? 1.5 exaflops. Of terwijl 1500 petaflops of 1.500.000.000.000.000.000 berekeningen per seconde. Kortom, als iedereen op aarde één berekening per seconde zou uitvoeren, zouden we er met z’n allen ruim 6 jaar over doen om de supercomputer te evenaren in wat hij binnen één seconde kan.

De computer, Frontier genaamd, neemt net zoveel ruimte in beslag als twee basketbalvelden, bijna 900 vierkantenmeter. Het geheel wordt met elkaar verbonden door middel van zo’n 145 kilometer aan kabel terwijl het aangesloten netwerk genoeg bandbreedte heeft om 100.000 HD-films per seconde te downloaden.

Dat is allemaal leuk en aardig, maar wat heb je eraan? Uiteraard zou je de supercomputer met zijn AMD grafische kaarten kunnen gebruiken om DayZ of PlayerUnknown’s Battlegrounds op zo’n 40 frames per seconde te spelen, maar je kunt er ook een hoop nuttige dingen mee. Zo zouden wetenschappers klimaatveranderingen kunnen voorspellen, het aankomende pad van orkanen kunnen voorzien of miljarden sterrenstelsels kunnen simuleren.

In 2021 zou de supercomputer met AMD-onderdelen voor het eerst moeten beginnen met rekenen. Tegen dezelfde tijd zou ook Intel een dergelijke supercomputer willen afleveren. De strijd tussen die twee is dus niet beperkt tot de PC-markt, maar overtreft iedere gangbare schaal denkbaar. Althans, kwa brute kracht, want de raarste computer die schrijf ik toch wel toe aan AMD.

Om te illustreren hoe snel technologie vordert is dit een leuk bericht van ons uit 2016. In dit artikel lees je wat de (toentertijd) op 23 na krachtigste supercomputer kon totdat hij explodeerde.

Foto @AMD/Cray/Oak Ridge National LaboratorySueprkrachtog2 reacties

But will it run Crysis?
Ik zou hem eerst maar eens even loslaten op wat cryptocurrencies. Heb je hem zo terugverdiend.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).