Dit kastje maakt van iedere smartphone een HIV-tester

HIV-scanner
De Universiteit van Columbia heeft een klein, spotgoedkoop kastje ontwikkeld dat je kunt gebruiken als een HIV- en syphilis-tester, door hem met je telefoon te verbinden.

Het apparaatje heeft maar 15 minuten nodig om een resultaat te geven, en het enige wat het nodig heeft is een druppeltje bloed. Het kastje heeft zelfs geen batterij nodig om te werken. In een paper van de onderzoekers (die je hier kunt lezen) leggen ze uit hoe hun uitvinding in zijn werk gaat.

Kostenbesparend
Het kastje kan antilichaampjes herkennen van HIV en syphilis met een enkele test, en dat is best bijzonder. Normaal gesproken hebben laboratoria drie tests nodig om deze twee aandoeningen te onderzoeken (één voor HIV, twee voor syphilis). Bovendien kosten deze zogenaamde ELISA (enzyme-linked immunosorbent array) machines 18.000 dollar, terwijl het telefoonkastje ongeveer 34 dollar kost om te produceren.

[gv data=”TC9XNqSgj4w”][/gv]

Nadat je bloed geprikt hebt en het druppeltje bloed op een plastic plaatje legt, lanceer je de bijbehorende app op je smartphone. Vervolgens druk je een knop in die de test in gang zet. Dit fysiek indrukken van de knop (in plaats van een knop in de app) maakt het mogelijk om de batterij over te slaan.

Test
Alle rekenkracht die het apparaatje nodig heeft, haalt hij uit je telefoon, tablet of computer. Omdat het kastje in een headphonejack geplugd dient te worden, werkt hij immers samen met allerlei elektronische apparaten. Tijdens een test in Rwanda werd het apparaat getest op 96 patiënten, en hoewel hij in een aantal gevallen nog niet nauwkeurig genoeg was, moeten deze foutjes er in de toekomst uitgewerkt kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *