Dit kost de duurste nieuwe MacBook Pro

Auteur: , 12 Reacties
Dit kost de duurste nieuwe MacBook Pro

Voor de dikste samenstelling gaan: wat ben je dan kwijt?

Gister heeft Apple een nieuwe MacBook Pro aan de wereld gepresenteerd. Deze 16-inch variant vervangt het 15-inch model en is op een paar punten interessant. Zo komt de laptop met een fraai scherm een nieuw toetsenbord dat afscheid neemt van het vlindermechanisme. Daarnaast is de laptop zeer uitgebreid te configureren. Wat als je dat laatste doet? We namen de proef op de som.

De nieuwe 16-inch MacBook Pro is er vanaf 2.699 euro, maar dan begint het pas. De duurste variant kost het veelvoudige daarvan. Het begint met een optionele 2,4‑GHz 8‑core Intel Core i9-processor van de 9e generatie met een Turbo Boost tot 5,0 GHz. De meerprijs bedraagt 220 euro. Vervolgens krijgt het werkgeheugen een boost en kiezen we in dit geval voor de maximale 64 GB. Een extra van enkele honderden euro’s. De beste grafische kaart is in dit geval de AMD Radeon Pro 5500M met 8 GB GDDR6-geheugen en je kunt ongelofelijk veel kwijt op de laptop met de optionele 8 TB SSD‑opslag.

Voor de vorm vinken we nog eens voorgeïnstalleerde software aan als Final Cut Pro X en Logic Pro X. Al met al komt het eindbedrag op 7.698,98 euro! Dit is de duurste MacBook Pro die je nu kunt kopen.12 reacties

Ik weet niet welke macbook jullie kopen maar bij mij loopt het toch echt op tot € 7.139,00 zonder software..
@dirkalblas: je hebt gelijk, mijn browser selecteerde een paar extra’s niet goed. Nu gefixt met de correcte prijs!
doe daar nog een extra lader, muis en wat adapters aan toe en je zit tegen de 10 000 euro… en wat kan je hier dan méér mee dan een Windows laptop van 1/4e de prijs, namelijk 2500 euro
@jantje_555: Ik weet niet hoe je rekent, maar een muis is geen 1.000 euro :-D. niet niet eens een tiende, De Magic Mouse kost 89 euro volgens mij. Als je een goede adapter koopt, ben je in een keer voorzien van alle poorten. Kost je maximaal 100 euro. Dan zit je op nog niet eens op 8.000 euro.

Wat je hier meer mee kan? Simpel: je hebt 8 TB, dat is enorm veel voor een computer, al helemaal voor een laptop. Bij een Dell XPS 15 heb je een kleiner scherm dat meer van je acccu verbruikt. Ook heeft een XPS slechts 2 TB en die is nog flink langzamer ook. Dus je moet vier XPS 15′ topmodellen kopen om even veel opslag te hebben als de MBP. Daar zit het grootste verschil in. De Dell heeft maximaal 32 GB werkgeheugen, bij de MacBook is 64 GB mogelijk. Best een verschilletje, hoor.

Als je ze vergelijkt met elkaar is de Dell 3.099 en de MacBook 4.100. Dat valt nog wel mee. Ik werk elke dag met mijn macbook en heb nooit meer verlangen gehad om Windows te gebruiken. Ik heb een HP voor noodgevallen, maar ondanks dat die ‘betere specs had dan een macbook’ is het totaal pakket gewoon minder goed. Rauwe specs zeggen maar een deel van het verhaal. Als je het verschil niet ziet of niet wil zien, moet je ‘m ook vooral niet kopen :-D. Maar als je zorgvuldig kiest, vallen de prijzen best mee. Ik ga zelf voor het model met i9, 32 GB en 2 TB opslag. Die is heel veel goedkoper dan voorheen ;-)
@willeme: goeie uitleg … er is een verschil tussen niet nadenken en blaten … en even verdiepen en nadenken.

Blijft veel geld …. maar voor de poweruser met een budget is het zelfs een “relatief” voordelige optie. Ik hou het nog maar bij mijn perfect werkende macbook air uit 2012 :-)
@dgh74: Van 2016 tot 2019 was de kritiek op de 15 inch ook wel terecht. Toetsenborden hadden veel issues (ik zit op het vierde toetsenbord inmiddels, telkens vervangen door Apple) ondanks dat ze waanzinnig fijn typen. Batterijduur was niet denderend. i9 processor had het lastig met koeling. Opties waren erg prijzig.

Alles is nu recht gezet. Klagen om het klagen snap ik wel, maar is in dit geval niet terecht.
@willeme: Laten we eerst eens afwachten hoe de nieuwe zich zal gedragen voordat we gaan roepen dat de issues gefixed zijn.
Werd ook verteld bij het verbeterde keyboard voor de MacBook destijds, inmiddels weten we wel beter.
@turbobrick: Die toetsenborden van 2018 en 2019 zijn vele malen beter dan de 2016 en 2017. Maar inderdaad even afwachten of het nu wel functioneert. De Apple repair service is bij mij altijd keurig geweest, maar zit nu op mijn derde toetsenbord, heb nu wel gratis een nieuwe accu, speakers, scherm, trackpad, topcase en dergelijke. Dus wat dat betreft geen reden tot klagen, maar bij een product van dat geld moet het top zijn, net als de rest.

Maar ik merk dat er een sterke polarisatie is tussen de haters en de daadwerkelijke gebruikers. Die gaan niet zo snel op een lijn komen, ben ik bang ;-)
@willeme: 3x nieuwe toetsenbord, nieuwe accu, scherm vervangen, kapotte speakers? Toe maar, kwaliteit spul!
@ffw88: Nee, je leest natuurlijk wat je wil lezen :-D.

Bij het toetsenbord had ik een paar keer loszittende c.q. vastplakkende letters. Inderdaad zwaar knudde. Bij Apple is er een reparatie programma en dan krijg je automatisch een nieuwe topcase, waar batterij, toetsenbord en speakers bijzitten.

Scherm was vanwege de coating. Ik heb de Macbook vaak in mijn rugtas, waardoor er wat druk op komt te staan. De toetsenafdruk kon je zien in de coating van het scherm. Ook dat is drie jaar na aanschaf kosteloos vervangen.

Aan de ene kant schandalig dat ik zoveel issues heb gehad met een product dat zo duur is. Aan de andere kant hebben ze het tot nu toe keurig verholpen. Wat dat betreft is de service VEEL beter dan ik bij LG, Sony en Dell gewend ben. Maar nogmaals, lees wat je wil lezen ;-)
@willeme: LOL, als argument gebruiken dat de MBP “beter” is omdat je de keus hebt om voor 64gb ram te gaan en 8TB opslag tegenover de Dell met “maar” 32gb ram en 2TB opslag om vervolgens te eindigen met de info dat je een MBP gaat kopen met 32gb ram en 2TB opslag… wat voor meerwaarde heeft jou argument in jou situatie precies?
@ffw88: Simpel: ik ben niet het type gebruiker die het nodig heeft. Als je veel werkt met video bewerking en alles in 4k op je schijf wil hebben en dat kan bewerken in final cut, dan is het wel lekker dat je veel te gelijk kan. Je hebt een soort mobiel werkstation. Je hoeft er niet voor te kiezen, natuurlijk, maar het KAN wel. Bij Dell niet.

Het was overigens overigens een reactie op iemand die apples met veren vergelijk. Dat ik zelf niet voor 64 GB intern geheugen kies, hoef ik niet aan jou te verantwoorden. Dat zou raar zijn ;-)

Ik heb zelf ook naar de Dell gekeken, Absoluut een mooi toestel!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).