Kunstbeen is gebaseerd op een geitenpoot

Klippa
Wetenschappers komen met steeds betere kunstbenen en andere protheses op de markt, maar weinig zijn er geschikt om er bergen mee te beklimmen. De nieuwe Klippa kan dit wel.

Designstudent Kai Lin ontwierp een prothese die gebaseerd is op de anatomie van een geitenpoot. Normale kunstbenen hebben vaak niet genoeg grip en bewegingsvrijheid om een berg op te klimmen, omdat berggeiten dit wel hebben, besloot Lin zijn inspiratie daar uit te halen.

Een hoefmodel
Hierbij is het model van de hoeven cruciaal geweest. Door de holte die aan de binnenkant van de hoef zit, creëer je een natuurlijke zuigingskracht op harde oppervlakken, zodat je steviger staat. Dit idee is ook terug te vinden in het kunstbeen, dat een dergelijk hol stuk in de voet heeft zitten. Het formaat is bewust relatief klein, zodat je ook op kleine uitsteeksels van een berg kunt blijven staan.

Of deze bergbeklimprothese ook daadwerkelijk werkt, is nog even afwachten. Kai Lin zit nog in de designfase, en is druk bezig met het maken van een werkend prototype. Wil het proces van de Klippa volgen? Via deze link kom je op het portfolio van Lin terecht.

Klippa2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *