Dit land wil Bitcoin als eerste ter wereld als officiële valuta

Het Midden-Amerikaanse land El Salvador probeert als eerste ter wereld Bitcoin als officiële valuta in te stellen. Wat betekent dit voor de munt?

Bitcoin en andere cryptovaluta zijn vooralsnog een soort verzamelobjecten zonder een echte fysieke toepassing. Een gemiste kans, zo denkt president Nayib Bukele van El Salvador. Het Midden-Amerikaanse land is goed op weg om ’s werelds eerste land te worden waar Bitcoin als wettig betaalmiddel geaccepteerd wordt. Dat zou enkele hele concrete voordelen voor ze opleveren.

Bitcoin wordt de munt van El Salvador?

Bukele, die slechts 39 jaar oud is, heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee Bitcoin officieel als wettig betaalmiddel erkend zou worden in El Salvador, zo schrijft Bloomberg. Daarmee zou het land ontzettend veel verloren geld voor transactiekosten besparen.

El Salvadoranen ontvangen jaarlijks $6 miljard uit het buitenland, voornamelijk van familieleden die geld opsturen. Dat kost volgens de president veel te veel transactiekosten, iets wat bij cryptocurrency relatief verwaarloosbaar is.

Sterker nog, het grootste gedeelte van de bijna 6,5 miljoen inwoners tellende bevolking heeft geen bankrekening. Daarom moeten mensen geld uit het buitenland fysiek ophalen bij een bank. Iedereen met een internetverbinding kan daarentegen in principe een Bitcoin-account aanmaken, wat El Salvador een gigantische economische boost zou moeten geven.

Dit experiment – mits aangenomen door het parlement – kan een gigantische impact op de koersen hebben. Bukele stelt een immense investering in Bitcoin voor, inclusief miljoenen mensen die plotseling ‘investeerders’ zouden worden. Dat kan een flinke prijsstijging tot gevolg hebben.

Maar ja, als iemand als Elon Musk de koers eigenhandig kan slopen, kan een heel land (hoewel relatief klein) dat ook. Als het introduceren van Bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador om wat voor reden dan ook faalt, dan voelen we dat hier ook ongetwijfeld. Maar voor het zover is, moet de regering het voorstel eerst accepteren.

Lees ook: De meest bekeken Bitcoin video’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *