Dit moet je weten over Nintendo Switch Online

Een hoop extra's voor de behoorlijk goedkope service
De nieuwe online service van Nintendo komt met een hoop extra’s.

De laatste tijd loopt de oude garde gamers storm voor de klassiekers van Nintendo. De recente NES-herleving genaamd NES Classic verkocht zelfs even beter dan de PS4, Xbox One en de Switch! De aankomende onlineservice van Nintendo speelt in op de vraag naar nostalgie, maar komt tevens met moderne features voor een behoorlijk lage prijs.

Voor zo’n twintig euro per jaar kun je door middel van de service bijvoorbeeld online gamen op de Nintendo Switch, maar dat is niet de feature waar ik het voor zou doen (Breath of the Wild, de tofste Switch-game, is immers singleplayer). Voor die twee tientjes speel je namelijk onbeperkt games uit een groeiende bibliotheek aan klassieke NES-games. Dit zijn de titels die vanaf aankomende dinsdag beschikbaar zijn:

Ghosts ’n Goblins
Excitebike
Tecmo Bowl
Yoshi
Double Dragon
Gradius
Ice Hockey
River City Ransom
Pro Wrestling
Baseball
Balloon Fight
Donkey Kong
Dr. Mario
Ice Climber
The Legend of Zelda
Mario Bros.
Super Mario Bros.
Super Mario Bros. 3
Soccer
Tennis

Als pareltjes als Pro Westling, The Legend of Zelda en de Super Mario Bros.-reeks je nog niet hebben overgehaald als Switch-gebruiker, dan wordt je misschien nóg warmer van de aankomende titels. Solomon’s Key, NES Open Tournament Golf en Super Dodge Ball zijn namelijk in oktober beschikbaar in de virtuele bibliotheek, terwijl Metroid, Mighty Bomb Jack en TwinBee in november gelaceerd worden. Wario’s Woods, Ninja Gaiden en Adventures of Lolo zijn reeds aangekondigd voor December.

[gv data=”t2MbclhRzmg”][/gv]

Een groot deel van die games is ook beschikbaar voor de NES Classic Mini, wat de nostalgische factor nog een beetje aansterkt maar hey, Breath of the Wild is alleen op de Switch (en de slecht presterende WiiU) te spelen dus ik zou het wel weten. En over die klassieke console gesproken, via de service krijg je ook regelmatig aanbiedingen, bijvoorbeeld op een speciale controller.

Naast al die gratis games komt er ook een smartphone-app bij de onlineservice waarmee je met je vrienden kunt communiceren en naast het online kunnen gamen krijg je nog een toffe bonus bij het abonnement: cloud opslag. Gameplatforms zoals Steam en Origin bieden dit al aan en helpen hele nare situaties te voorkomen.

Je savegames worden namelijk op de cloud opgeslagen, wat opslagruimte op je device spaart, maar (veel belangrijker) voorkomt dat je je saves kwijtraakt. Ik zal bijvoorbeeld nooit vergeten hoe de zus van een vriend van me zijn GTA San Andreas-file had verwijderd omdat ze een My Little Pony-game wilde spelen op zijn PlayStation. Nou, niet meer met de Switch cloud opslag, Jessica!

8 reacties

 1. Nintendo loopt weer hopeloos achter op de concurrentie. Nog steeds werken ze met Friendcodes die aan je apparaat gebonden zijn, in plaats van één account dat je van apparaat naar apparaat kunt meenemen zoals bij de Playstations en Xboxen. Nog steeds hebben ze geen systeem dat vergelijkbaar is met trophies en achievements, ondanks dat vele Nintendo klanten daar al sinds de Wii om schreeuwen.

  En dan die gratis games die je kunt spelen: wéér de NES games. An sich zijn het toffe games, maar zit iemand hier nog op te wachten? Ze zijn al op de Wii Virtual Console uitgebracht, op de Wii U Virtual Console, op de 3DS Virtual Console en op de 3DS als NES Classics Remix, en dan heeft Nintendo ook nog de NES Mini Classic console. Waar je bij Sony en Microsoft dus vrij recente titels krijgt, krijg je bij Nintendo de zoveelste port van een game die je al 100x hebt gezien en gespeeld. Dan had ik toch véél liever gezien dat ze Gamecube, DS en Wii titels zouden porten en aanbieden via de dienst.

  • @edge: Wie weet komt dat nog! Ze zijn inderdaad relatief laat bij het feestje, maar de recente stormloop op klassieke NES-games is een goede indicatie dat men daar nog steeds op zit te wachten! Begrijp me niet verkeerd, ik zou een nier afstaan om TimeSplitters te kunnen herbeleven op de Switch, maar ik heb altijd nog liever een zoveelste port van een oude game dan een zoveelste CoD of Assassin’s Creed voor 60 euro die exact hetzelfde is als de vorige. Twijfelgevalletje, dus!

  • @edge: Achievements zijn voor sommigen leuk, maar laten we eerlijk zijn, voor de meest mensen is het stoer doen hoeveel uren ze in een game hebben zitten, verder zijn die achievements best waardeloos helaas. (uplay geeft ingame unlocks, best cool, jammer dat je Uplay nodg hebt…)
   Daarnaast heeft Nintendo dit wel eens in een andere vorm toegevoegd, stickers. deze waren in de miiverse berichten te gebruiken. toch nog een originele en semi-leuke twist. ook zat er veel minder stoer gedoe aan vast 🙂

   Ik heb liever “gratis” klassiekers, dan de belachelijke prijzen bij psn/xbox… want je krijgt die games echt niet gratis hoor. Dit is pure marketing! (En de meeste games zou ik toch al niet kopen, waarom zou ik dan wel dik extra voor een abbo betalen? zou fijn zijn als je een online-only abbo voor bijvoorbeeld de helft kon kopen. wedden dat die dan ook nog goed over de toonbalk gaat? (hier maken Sony en Microsoft natuurlijk veel minder winst op, dus helaas).
   Plus, ook niet onbelangrijk (en dat mis ik nog in dit artikel!! @yannickspinner).
   Dat Nintendo Online maandelijks maar 3,99 kost. ten opzichte van 8,- bij Sony. (en 60,- per jaar!)
   Heel veel vrienden vonden het elk jaar weer erg zuur om de prijs van een volledige nieuwe game aan een jaartje uit te geven.
   Nu is het omgerekend Maar 5,- per maand, Maar in 1 klap de volle mep betalen is gewoon niet fijn, zeker niet als je dan een keuze moet maken tussen een volle game of je abbo voortzetten. En bij Nintendo is het dus maar 20,- pas na 3 jaar ben je de prijs van een volle game kwijt. stuk minder zuur! 🙂

   Friendcodes zijn er nog, maar zijn al lang niet meer nodig als je elkaar wilt toevoegen. Ik denk dat het voornamelijk met compatibiliteit met oudere games te maken heeft. Is prima toch? aangezien we de opties hebben 🙂

   Al bij al Was het gratis netwerk destijds gemiddeld gezien nog vaker online dan Son’ys PSN lol.
   Minder snel en stabiel, maar gratis en werkte 99/100 keer ook gewoon prima.

   Ik ben gewoon blij dat Nintendo niet exact hetzelfde doet als de rest. Hoeveel verschillen tussen de PC/PS4/XOne zijn er nog over?
   Ik hoef natuurlijk niet uit te leggen wat het verschil met die apparaten ten opzichte van een Wii/WiiU/Switch/DS/3DS is!

   • “Dat Nintendo Online maandelijks maar 3,99 kost. ten opzichte van 8,- bij Sony. (en 60,- per jaar!)”. Die vergelijking heb ik bewust uit het artikel gelaten om de doodsimpele reden dat PS+ en Xbox Live Gold services zijn die veel meer te bieden hebben dan Switch Online, mede omdat de twee grote consoles zo ontzettend veel thrid party games ondersteunen terwijl de Switch maar voor een klein deel op het online component rust. Kortom, Microsoft en Sony hebben een absurde hoeveelheid serveruimte, onderhoud en support nodig terwijl Nintendo het op online gebied relatief kleinschalig houdt.

    Begrijp me niet verkeerd, als ik iets in de game-industrie niet begrijp is het wel de betaalde online services voor consoles. Daarom ben ik ook een PC-enthousiast;)

  • @edge: helemaal waar…
   Kansloos en jaren te laat.
   Domme gedoe met Voicechat via een mobiele app.
   Friends codes, niet alle savegames in de cloud en idd al die oude meuk die iedereen al heeft die het anno 2018 nog boeit.

   Nintendo is een kneuzen bedrijf geworden dat NIET luistert naar de klanten en alleen nog maar kinderen kan boeien en een wat vintage gamers die graag steeds hetzelfde spelen en 2x per jaar een echt gave game kunnen spelen.
   Teveel rehashes en teveel Indy games.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *