Dit nieuwe ‘Batman’ marineschip kost 4 miljard euro

Auteur: , 6 Reacties
uss zumwalt

Gisteren is het nieuwe torpedospeeltje van de Amerikaanse marine in dienst getreden. En die is indrukwekkend!

Vanaf vandaag kan het nieuwe speeltje van de Amerikaanse marine officieel ingezet worden. De USS Zumwalt, zoals de torpedoboot heet, is het grootste en meest geavanceerde marineschip tot nu toe. Het wapentuig is 183 meter lang, weegt 15.000 ton en beschikt over maar liefst 80 lanceerbuizen voor kruisraketten en torpedo’s. De Amerikaanse admiraal Harry Harris vergelijkt het gevaarte dan ook met een schip van Batman.

Ondanks de bizarre omvang van de USS Zumwalt, kan de torpedoboot een hoge snelheid behalen en is ie stiller dan elke andere torpedoboot. De boot kan projectielen afvuren tot ruim 100 kilometer afstand. Door de geavanceerde technologie en automatisering zijn er slecht 147 bemanningsleden nodig op de Zumwalt. Minder slaapruimte en meer ruimte voor torpedo’s dus.

Bouw van de USS Zumwalt begon in februari 2009 en was in 2015 afgerond. December 2015 ging de torpedoboot ter water om te testen en vanaf gisteren is de boot officieel in dienst genomen. Hoewel de planning was om zo’n 30 Zumwalt’s te maken, zijn er uiteindelijk maar 3 gemaakt. Kosten bleken namelijk 80% duurder te zijn dan verwacht: 4,4 miljard dollar per boot. Damn.

Bekijk onderstaande afbeelding en video voor een impressie van de immense grootte van de USS Zumwalt.

grootte uss zumwalt6 reacties

Torpedoboot ??? Wtf…

Doe alsjebliefr je huiswerk. Dit is een Destroyer. Deze klasse is de opvolger van de Aegis klasse.

USS Zumwalt is a guided missile destroyer of the United States Navy. She is the lead ship of the Zumwalt class and the first ship to be named for Admiral Elmo Zumwalt.
@fijnkonijn: Idd … Men leeft hier nog in de jaren 60.
@turbobrick: de schrijver heeft gewoon 0,0 verstand en ook geen moeite gedaan om even uit te zoeken wat voor wapens dat ding heeft. De Zumwalt class heeft helemaal geen normale torpedo’s aan boord zoals torpedoboten die hadden.

Armament:
20 × MK 57 VLS modules, with 4 vertical launch cells in each module, 80 cells total. Each cell can hold one or more missiles, depending on the size of the missiles, including:
RIM-66 Standard Missile
RIM-162 Evolved Sea Sparrow Missile (ESSM)
BGM-109 Tomahawk
2 × 155 mm Advanced Gun System
2 × Mk 46 30 mm gun (GDLS)
RUM-139 Vertical Launch Anti-Submarine Rocket

Die RUM-139 VL-ASROC is een raket die van boven op een onderzeeër duikt. Het is géén echte torpedo (de warhead is een MK54 en kan als een mini-torpedo gezien worden).

Daarnaast waren (yup, waren) torpedoboten kleine wendige bootjes met 1 of 2 torpedo-buizen per zijde. Dit is geen klein bootje…

Ik vind het prima dat dit soort artikelen geschreven worden maar doe er aub. een beetje moeite voor…
@fijnkonijn: Keurig ! Jij kent je pappenheimers ….

De PT-105 dat is een Torpedoboot … Nog steeds een mooi model. Als kind wilde ik die als bouwpakket voor mijn kamer.
@turbobrick: Ik had vroeger, toen ik nog een klein konijntje was, een Bouwmodel van een PT-Boat van Tamiya. Epic !!
@fijnkonijn: Klopt .. Tamiya .. Daar konden als ik me herinner batterijen in en kon je hem zelfs radiografisch maken als ik me niet vergis.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).