Dit pootje is gekweekt in een lab [video]

Rat orgaanWetenschappers slagen er in een functionerend ledemaat te kweken – compleet met spieren en aderen.

Het werd gemaakt door wetenschappers in Massachusetts General Hospital, met functionerende aderen en spierweefsel.

“Ledematen bevatten spieren, bot, bloedvaten, zenuwen, kraakbeen… al die elementen moeten worden nagebouwd”, aldus hoofdonderzoeker Harald Ott. “Wat we nu hebben aangetoond is dat we de natuurlijke relatie tussen al deze elementen in stand kunnen houden, dat we de hele structuur kunnen reproduceren.”

Om dit te kunnen doen werd een techniek toegepast die ook bij het kweken van organen wordt gebruikt: een donor-orgaan wordt van zijn cellen ontdaan om een zogenaamde ‘neutrale matrix’ te krijgen. Binnen dit weefsel kunnen de meer gespecialiseerde cellen groeien. Op deze manier zijn al nieren, levers, harten en longen ontwikkeld – nu dus ook een ledemaat.

Het team nam een ledemaat van een overleden rat, liet deze een week in wasmiddel weken om hem te ontdoen van zijn celmateriaal maar de spier- en zenuwenmatrix te behouden. Binnen dit raamwerk konden dan nieuwe cellen groeien. Die kwamen van een tweede rat en werden op een andere plek gekweekt. De matrix werd in een zogenaamde bioreactor geplaatst en de spiercellen werden geïnjecteerd in de aderen. Na twee weken bleken de cellen daadwerkelijk in de matrix te groeien.

Bekijk het proces in deze video:

[gv data=”p143bISuEJk”][/gv]

Nog geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *