Dit schokkende colbert redt levens

Dit schokkende colbert redt levens
Met het dragen van dit kledingstuk zouden hartpatiƫnten gered kunnen worden wanneer ze een hartstilstand krijgen.

Mensen die een hartaanval of een hartoperatie hebben ondergaan komen vaak op een wachtlijst te staan om een pacemaker te ontvangen. In de tussentijd heeft deze groep wachtende mensen een verhoogd risico om nogmaals een hartaanval te krijgen. Nu krijgen deze patiƫnten een defibrillator mee die nogal groot en onhandig is. Hierdoor kiezen veel mensen ervoor om deze niet bij zich te hebben.

Nu hebben een aantal studenten aan de John Hopkins Universiteit in Baltimore, USA een kledingstuk bedacht waar de defibrillator is ingebouwd. Hiermee hebben hartpatiƫnten een betere bewegingsvrijheid en door de ingebouwde sensoren wordt een hartstilstand of onregelmatigheid zeer snel geconstateerd. De patiƫnt kan zelfs via een smartwatch de status van de defibrillator in het pak bekijken.

Het pak kan ook zien wanneer het hart onregelmatig begint te kloppen en via de smartwatch daar melding van geven. Mocht de hartritme stoornis aanhouden dan kan de defibrillator een stroomstoot van 200 joule geven. Mocht er niks aan de hand dan heeft de patiƫnt 30 seconden om de defibrillator uit te zetten.

Het zal nog lang gaan duren voordat we een dergelijk pak in het echt op de markt gaan zien. De onderzoekers zijn al druk bezig met testen op een mannequin met een nep hart. Maar voordat het testen op mensen kan beginnen zullen er nog een hoop hordes genomen moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *