Dit shirt vertelt je of je te moe bent om te rijden

Ga jij nog autorijden als je moe bent?
Want moe autorijden kan best gevaarlijk zijn…

Weet je zelf niet wanneer je te moe bent om auto te rijden? Het Cocomi shirt kan de signalen van slaap detecteren via je hart.

Het Japanse bedrijf Toyobo heeft samen met Union Tool het Cocomi shirt gemaakt om te zorgen voor meer veiligheid in het verkeer.

Cocomi is eigenlijk een onderhemd, waar een draad is in gemonteerd. In die draad zitten verschillende elektroden, die je hartslag kunnen meten. Deze draad is overigens extreem dun (minder dan 1 mm dik) en is ontzettend precies en flexibel, dus je voelt ’t eigenlijk bijna niet zitten.

De technologie achter Cocomi werd in een onderzoek in 2011 tussen Toyobo en Union Tool ontwikkeld. Tijdens dit onderzoek werd een algoritme ontwikkeld om slaperigheid op te sporen. Als je dus slaperig wordt, treedt er een bepaald hartslagpatroon op. Het Cocomi shirt reageert op het patroon met een alarm. Je kunt er dan voor kiezen om iemand anders te laten rijden of helemaal niet te gaan rijden.

Het wordt verwacht dat het Cocomi shirt ergens dit jaar beschikbaar zal worden. Momenteel wordt het shirt nog getest door de Chuichi Rinkai Bus Company. De chauffeurs van dit bedrijf maken natuurlijk lange uren en dat is perfect om het shirt te testen.

Overigens komen Japanners wel vaker met wearables op de markt: met deze wearable wordt jij zelf de wearable.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *