Nieuw algoritme haalt automatisch de reflectie uit je foto’s


Foto’s nemen van achter een raam, zonder hinderlijke weerspiegeling. De techniek is er nu.

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology hebben een algoritme bedacht waarmee je foto’s kunt nemen zonder de weerspiegeling van een raam. Tijdens de Computer Vision en Pattern Recognition-conferentie zal het algoritme worden gepresenteerd aan het publiek.

De truc erachter is deze: bij een foto die door dubbel glas (of zeer dik enkel glas) wordt genomen, worden twee beelden gemaakt die exact hetzelfde zijn, maar iets uit elkaar liggen. Dat er twee beelden nodig zijn, legt onderzoeker YiChang Shih simpel uit. Als A+B=C, kunnen de waarden van A en B niet worden berekend met alleen de waarde van C.

Daarmee was de puzzel echter nog niet compleet. Om de positie te bepalen maakt men gebruik van de wetenschap dat een foto een beeld is dat een statistische regelmaat bevat. Abrupte overgangen van kleur verlopen langs duidelijke grenzen. Als dat niet het geval is, kan dat duiden op een reflectie. De onderzoekers deden een statistische analyse op blokjes van 8 bij 8 pixels in 50.000 plaatjes.

Als het algoritme nog verder verbeterd wordt, zijn er volgens Shih veel toepassingen mogelijk. Zo zou het een standaardoptie kunnen worden in veel foto-software, vergelijkbaar met de ‘rode-ogen’-functie. Hij denkt ook dat de techniek ervoor kan zorgen dat robots beter kunnen zien in ruimtes met veel glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *