Dit weten we over de nieuwe PlayStation 5 en bijbehorende controller

Auteur: , 5 Reacties
Sony-playstation-5-gran-turismo-controller

Sony bevestigt veel geruchten, brengt nieuws en laat spelen.

Om maar eens niet zo verrassend te beginnen, de nieuwe console van Sony heet inderdaad PlayStation 5. Nog minder verrassend, met de feestdagen van 2020 ligt hij (waarschijnlijk niet te lang) in de winkels. Dit maakte Sony bekend op de PlayStation Blog.

Wellicht ook nog niet verrassend is dat er bij de nieuwe PlayStation 5 een nieuwe controller wordt uitgebracht, waarschijnlijk onder de naam PS 5 DualShock 5. Deze controller maakt gebruik van zogenoemde haptische feedback. Dat houdt in dat je de controller voelt hoe zwaar de omstandigheden in het spel zijn. Als je bijvoorbeeld van asfalt naar modder gaat zal je merken dat het zwaarder is om de console te bedienen. Hierdoor krijg je letterlijk meer weerstand in jouw handen en wordt de gamebeleving, samen met de razendsnelle processor en het opgevoerde geheugen veel realistischer.

Daarnaast worden de triggers van de knoppen ook adaptief. Op deze manier kunnen ontwikkelaars nog verder finetunen hoe gedetailleerd of ruw je de joystick moet besturen. Zo komt de console steeds dichter in de buurt van een simulator. Van een touch screen spreekt men overigens niet.

Ter compensatie van het extra geheugen dat dit kost wordt het mogelijk om een game gedeeltelijk te laden, bijvoorbeeld alleen in single player modus of alleen in multiplayer-modus. Als je dan wilt veranderen en even samen, of juist alleen, wilt spelen kun je het andere deel parkeren of zelfs deleten als je er helemaal klaar mee bent.

Ook het ‘booten’ van games is verleden tijd. Met de nieuwe console is het mogelijk om in de multiplayer-modus tegelijkertijd verschillende activiteiten uit te voeren. Ook in de single-player modus wordt het veel makkelijker om te zien welke missies je uit kunt voeren en wat de beloning is. Bovendien is het makkelijker om op een willekeurig punt te beginnen.

Diverse ontwikkelaars hebben de specificaties al in handen en zijn al begonnen om hun spellen te spelen. De redacteuren van WIRED die ook de primeur van de onthulling van Sony kregen, waren de gelukkigen die de nieuwe spel-ervaring uit mochten proberen en zij vonden het sensationeel. Hoewel Sony geen commentaar wilde geven leek het erop dat men ook met geluid en stemeffecten een enorme slag had gemaakt. Ook bleek er AI-ondersteuning te zijn en dat gaf een bizarre spelervaring volgens de gelukkige. Het artikel van Sony zelf, dat WIRED als bron benoemt, lees je hier.

Loop jij je al warm voor de nieuwe PS5?5 reacties

Haptische feedback in je controller voor ‘nog meer realisme’. Ik zou dat iig reteirritant vinden. Net als trillingen in mijn controller. Of overdreven ‘realitische graphics’. Zijn we niet een beetje aan het doorslaan, in de drang naar meer realisme? Een game is, hoe ‘echt’ je t ook maakt, gewoon fictie. Nep dus.
@toyotafortuner: misschien kun je het uitzetten of zal niet elke game dit ondersteunen. Ben benieuwd..
@toyotafortuner: Als je er niet op let zijn die trillingen best wel handig om je in de game te zuigen. Maar met al die geavanceerde functies (waarschijnlijk dat Sony die lichten ook weer in de controller verwerkt) gaat dat ding gewoon altijd zo snel leeg. Geef mij maar een controller met kabel, dan hoef ik niet de hele tijd naar batterijen te zoeken of dat ding op een docking station te plaatsen!
@yannickspinner: die functies waren tot nu toe altijd uit te zetten en dat zal straks ook vast weer zo zijn.
@toyotafortuner: I found the minecraft player :)
geintje..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).